Gemeente Stad Deinze

Buxusmot

De buxusmot verspreidt zich in sneltempo door Vlaanderen, ook in onze stad. Tuinliefhebbers zijn erg bezorgd over de vraatschade die de rupsen toebrengen. De schade aan de buxus zijn dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsels. Grote hoeveelheden rupsen resulteren uiteindelijk in kaalvraat van de plant.

Tijdig actie ondernemen

Controleer regelmatig en verwijder eventuele rupsen voor het té erg wordt. Knip spinsels weg. Zwaar aangetaste planten graaf je uit of knip je bij de grond af. Voer aangetaste plantendelen en levende rupsen altijd af naar het recyclagepark in een goed gesloten zak. Het plantenmateriaal composteert bij hoge temperaturen zodat de eitjes, rupsen en poppen het niet overleven. Gooi rupsen en poppen dus niet levend op je eigen composthoop omdat ze dan kunnen ontsnappen. Hebben de buren ook buxusplanten, waarschuw hen dan om verdere verspreiding in de omgeving tegen te gaan.

Bestrijdingsmiddelen?

Gebruik liever geen bestrijdingsmiddelen, vaak zijn dan ook onschuldige en heel nuttige insecten mee het slachtoffer. Ook biologische middelen hebben dit ongewenste neveneffect en zijn dus niet altijd onschadelijk voor de natuur.

Hoe voorkomen?

Elke plant die massaal wordt aangeplant in tuinen krijgt vroeg of laat te maken met lastige plagen. Door wat meer variatie in je beplanting te brengen help je voorkomen dat er plagen kunnen uitbreken. Als er zich al een lastig insect of een vervelende schimmel voordoet, dan is de impact ook minder groot. Die kan namelijk niet al je planten aantasten omdat er zoveel verschillende soorten zijn.

Meer info

Meer info over het herkennen en bestrijden van de buxusmot op:
www.zonderisgezonder.be/bestrijdingsgids/ongewenste-dieren/buxusmot