Gemeente Stad Deinze

Minimale levering elektriciteit en aardgas budgetmeter

Een budgetmeter kan je helpen om jouw verbruik van elektriciteit en aardgas onder controle te houden. De Vlaamse overheid regelt voor mensen met een budgetmeter bovendien een minimale levering van elektriciteit en aardgas.

Elektriciteit

De budgetmeter voor elektriciteit levert altijd 10 ampère aan elektriciteit, zelfs wanneer er geen geld staat op jouw budgetmeterkaart.

Aardgas

Via een aardgasbudgetmeter is een gegarandeerde minimale levering om technische redenen niet mogelijk. Wie niet oplaadt en ook zijn noodkrediet heeft opgebruikt, dreigt zonder aardgas te vallen.

De Vlaamse overheid kan in de winterperiode (van 1 december tot 1 maart) voor mensen die hun budgetmeter voor aardgas niet kunnen opladen, zorgen voor een minimale levering. Informeer bij het Sociaal Huis of je in aanmerking komt.

Voorwaarden

In de winterperiode kan je via het OCMW een beperkte financiële steun krijgen om jouw aardgasbudgetmeter op te laden. Normaal loopt die winterperiode van 1 december tot 1 maart.

Hoe aanvragen

Bij het Sociaal Huis

  • Woon je in Hansbeke, Landegem, Merendree, Nevele, Poesele of Vosselare, gelieve je aan te melden bij het Sociaal Huis Nevele.
  • Woon je in Astene, Bachte-Maria-Leerne, Deinze, Gottem, Grammene, Meigem, Petegem, Sint-Martens-Leerne, Vinkt, Wontergem of Zeveren, gelieve je aan te melden bij het Sociaal Huis Deinze.

Het Sociaal Huis onderzoekt eerst per aanvraag of je kampt met een probleem van energiearmoede (hieronder verstaan we problemen hebben met het betalen van de energiefacturen) en beslist dan of je in aanmerking komt voor de minimale levering aardgas voor jouw budgetmeter.

Het OCMW kan ook voorwaarden verbinden aan het ter beschikking stellen van aardgas via de budgetmeterkaart. Dat kunnen voorwaarden zijn op vlak van:

  • schuldbegeleiding en schuldafbouw
  • maatregelen om het gebruik te verminderen (bijvoorbeeld een energiescan laten uitvoeren)
  • een afspraak in verband met de oplading tijdens de niet-winterperiode met het doel vóór de volgende winterperiode een reserve te hebben
  • de terugbetaling van een gedeelte van het toegekende bedrag.

Om de 14 dagen kan je een minimale hoeveelheid aardgas opladen voor een bepaald bedrag, afhankelijk van het type woning en jouw statuut (bijvoorbeeld 'beschermde afnemer' of niet).