Gemeente Stad Deinze

brouwerij-Colle

Deze site werd in 1995 beschermd als monument omwille van zijn historische, industrieel-archeologische en wetenschappelijke waarde. 

De karakteristieke hoeve en het agrarisch nijverheidsgebouw werd in 1858 opgericht. De voormalige brouwerij Colle met een brouwerswoning van een zeker allure in een kenmerkende baksteenstijl met een aanleunend bedrijfsgebouw en een ertegenover gelegen ruime dwarsschuur. Het brouwershuis heeft centraal nog een dakkapel en klokkenstoel. Rechts aan deze woning was de aangebouwde brouwerij. Tegen het brouwershuis aan de straat werd in 1946 een witgeschilderde kapel met spitsboogdeur aangebouwd. 

De reden waarom deze kapel gebouwd werd, daar hebben we verschillende versies van gevonden:

  • Georges Colle (*M. 1894) en Helena Van de Velde (*Aalter 1901) bouwden ze als dank voor de genezing van hun dochter, na een ernstige ziekte.
  • Basiel De Craene vroeg de familie Colle om in de omgeving op hun eigendom een toegankelijke kapel op te richten, zodat er op de wijk Overpoeke ook een gebedshuis zou zijn voor de wijkbewoners. Georges Colle was op dat ogenblik opgenomen in het ziekenhuis. Zijn echtgenote Hélène Van De Velde beloofde een kapel te laten bouwen aan het brouwerijhuis op het ogenblijk dat haar man het ziekenhuis zou mogen verlaten. 

Ooit stond hier een beeld van Don Bosco. Vandaag zien we de kapel enigszins aan haar lot overgelaten.

Bijzonder zijn de details aan de hekstijlen. Merk zeker de bierton en de roerspatels op. 

Bierton roerspatel