Gemeente Stad Deinze

Bouw cultuurcentrum Leietheater

In 2014 werd het definitieve ontwerp voor het cultuurcentrum goedgekeurd. De bouwwerkzaamheden gingen van start op 18 september 2017. Vanaf het najaar van 2019 kan je voor een avondje uit terecht in CC Leietheater.

Ontwerpers

Na de goedkeuring van het principe en het daaropvolgende debat rond de locatie in 2010, werd in 2011 een open oproep gelanceerd via de Vlaamse Bouwmeester voor de bouw van het nieuwe cultuurcentrum. In totaal deden 127 teams, waarvan 48 buitenlandse, mee aan de Open Oproep.

Na de eindselectie in maart 2012 koos de jury onder leiding van De Vlaamse Bouwmeester unaniem voor het ontwerp van het architectenbureau V+ & Trans. De architecten zijn twee jonge docenten van Sint-Lucas Gent en Luik, Bram Aerts en Jorn Bihain. Hun voorstel beantwoordde, op maat van Deinze, het beste aan de verwachtingen van de stad. In 2014 werd dan uiteindelijk het definitieve ontwerp voor het nieuwe gebouw goedgekeurd.

Locatie

Het cultuurcentrum komt op de hoek van de Brielstraat en de Tweebruggenlaan, aan de kant van het Museum van Deinze en de Leiestreek. Het gebouw is een compact volume met een benedenbouw in glas en aluminium en een bovenbouw in witte geglazuurde baksteen. Blikvanger van het gebouw wordt de toneeltoren boven het podium van de schouwburg.

Accommodatie

In de nieuwbouw is een theaterzaal ondergebracht met 450 vaste zitplaatsen. De zaal krijgt een warm karakter door het gebruik van hout, maar beschikt ook over een degelijke technische en akoestische uitrusting om zo een optimale kijk- en luisterbeleving mogelijk te maken. Ook de ruimtes voor de artiesten voldoen aan de hedendaagse normen op het vlak van comfort en gebruiksgemak.

Behalve de theaterzaal zijn er ook een aantal vergaderzalen en polyvalente ruimtes aanwezig waar niet alleen stedelijke organisaties, maar ook lokale organisatoren en verenigingen gebruik kunnen van maken. De centrale polyvalente ruimte is bovendien opdeelbaar en dus geschikt voor zowel kleine als grotere initiatieven. In het cultuurcentrum komt een cafetaria met terras, ook de burelen van de dienst cultuur en evenementen zullen er gehuisvest zijn.