Gemeente Stad Deinze

Adopteer een boomspiegel

Heb je bomen in je straat of in je buurt? Dan kan je de boomspiegels adopteren om te beplanten. Je kan dit in je eentje doen, of gezellig samen met de buurt. Een straat met aangeplante boomspiegels is veel kleurrijker en vrolijker. Bovendien zorgen de bloemen en planten voor voedsel voor bijen, vlinders en vogels.

Wat is een boomspiegel?

Bomen staan meestal in een afgebakende zone. Dit is de boomspiegel. Je kan de boomspiegel beplanten. Zo maak je van de boom in jouw straat een groenere plek voor de buurt.

Voor wie

Elke inwoner van Deinze kan een boomspiegel adopteren. Je kan individueel een boomspiegel adopteren of meerdere bomen samen met de buren.

Hoe beplant je dit?

Wanneer je een boomspiegel adopteert, bent je verantwoordelijk voor het onderhoud. De grond blijft eigendom van de gemeente.

  1. Maak de boomspiegel onkruidvrij, alle ongewenste planten worden verwijderd
  2. Maak eventueel een afboording rond de boomspiegel, zodat deze duidelijk afgebakend is en het organisch materiaal beter blijft liggen. Deze afboording mag maximum 25 cm hoog zijn wanneer ze uit houten paaltjes of latjes bestaat. Deze afboording mag maximum 10 cm hoog zijn wanneer ze uit een ander materiaal bestaat. Deze afboording mag geen gevaar opleveren voor de voorbijgangers.
  3. Kies planten (bij voorkeur inheemse) die aangepast zijn aan de standplaats (de juiste plant op de juiste plaats)
  4. Plant voldoende planten aan om de groei van ongewenst onkruid te verhinderen.
  5. Breng eventueel compost aan tussen de planten.
  6. Wied de boomspiegel, geef water indien nodig en vervang gestorven plantgoed
  7. Vermijd planten die giftig zijn of die verwonding of irritatie veroorzaken bij het aanraken.

Je kan best plantensoorten kiezen die niet te diep wortelen. Ook mogen de planten horizontaal maximum 30 cm buiten de boomspiegel uitsteken, en geen verkeersonveilige situaties veroorzaken of doorgangen belemmeren. Ophogen en afgraven van de grond is niet toegestaan.

Het is niet toegelaten bestrijdingsmiddelen te gebruiken bij het onderhoud van de boomspiegel.

Voorwaarden

De gezondheid van de boom blijft altijd voorop staan. Bovendien moet de veiligheid van voorbijgangers gerespecteerd worden. Dit betekent dat er geen planten met doornen of giftige bessen kunnen geplant worden. De plantkeuze moet van die aard zijn dat deze geen schade kan berokkenen aan de boom, de medeburgers en boven-en ondergrondse constructies.

Wanneer je een boomspiegel adopteert, engageer je je om deze minimum 5 jaar te onderhouden. Indien je de boomspiegel niet verder kan onderhouden, moet je dit melden aan dienst omgeving.

Als bijvoorbeeld nutsbedrijven of aannemers in opdracht van de gemeente werkzaamheden uitvoeren rondom de boomspiegel, dan kan je de eventuele schade niet op hen verhalen.

Wat krijg je van Deinze?

Per boomspiegel kan je eenmalig € 25 voor een plantoppervlak (inclusief boomstam) van minder dan 2,5 m2 of eenmalig € 50 voor een plantoppervlak (inclusief boomstam) van 2,5 m² of groter om bloemen, plantgoed of potgrond aan te kopen.

Bij de boom wordt ook een bordje geplaatst om aan te duiden dat de boomspiegel geadopteerd is.

Hoe aanvragen

Vul hiervoor het aanvraagformulier in (zie onderaan deze pagina)

Relevante producten