Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

15e Biënnale voor lokale kunstenaars

Van 28 april tot en met 6 mei 2018 - Brielpoort

Lokale artiesten in de kijker

Sinds 1990 organiseert Deinze een tweejaarlijkse tentoonstelling voor de lokale beoefenaars van de beeldende kunsten. De kunstbiënnale biedt een podium aan kunstenaars, die niet altijd kansen krijgen om hun werk aan het publiek te tonen. De expo geeft zo een totaaloverzicht op wat er in Deinze en omstreken leeft op het artistiek vlak.

Kunstbiënnale

Van 28 april tot en met 6 mei 2018 kan je in de Brielpoort opnieuw terecht voor een groepstentoonstelling met schilderijen, tekeningen, beelden, fotografie, kalligrafie, videokunst, mode en poëzie. Bij de eerste biënnale in 1990, toen nog in het Saveryspand, waren er 36 deelnemers. Sindsdien is de tweejaarlijkse tentoonstelling uitgegroeid tot een podium voor talrijke kunstenaars uit de regio. De laatste edities kwamen er telkens een paar duizend bezoekers langs.

15e editie

Dit jaar tekenen voor de 15e editie 77 deelnemers present. Geert Colpaert wacht opnieuw de lastige taak om de 136 geselecteerde werken in de Brielpoort op een unieke wijze aan kunstminnend Deinze en omgeving te presenteren. Voor Geert wordt dit de derde en laatste keer dat hij de Biënnale zal vormgeven.

Cultuurraad

Van bij de start is de cultuurraad van Deinze - in hun 40e jubileumjaar - de drijvende kracht achter de organisatie van dit kunstevenement. Zij helpen bij de opbouw van en het toezicht tijdens de tentoonstelling en zorgen voor de uitbating van de toog. Ook de stedelijke academie voor schone kunsten en het mudel zijn partner bij het initiatief. Beide instellingen maken samen met de cultuurraad deel uit van de jury, die de kwaliteit van de ingezonden werken voor deze biënnale bewaakt. De biënnale past zo in de lange artistieke traditie van de Leiestreek.

Catalogus

Speciaal voor dit dubbele jubileumjaar (40 jaar Cultuurraad en 15 jaar Biënnale) werd het logo en de catalogus van de Biënnale in een nieuw kleedje gestopt. Deze catalogus wordt te koop aangeboden voor 3 euro tijdens de openingsuren van de expositie.

Laagdrempelig

Voor een kunstenaar is het een logische stap om met eigen werk naar buiten te komen. Voor beginnende kunstenaars zijn er niet veel mogelijkheden om die stap te zetten. Deze tentoonstelling is daarom met opzet laagdrempelig en biedt zo kansen aan kunstenaars met of zonder ervaring. Dat de biënnale doorgroeikansen geeft aan kunstenaars bewijst de artistieke loopbaan van enkele vroegere deelnemers zoals Ingrid Castelein, Stief Desmet of Kathleen Huys.

Openingsuren en Nocturne met Gin & Ginger

De tentoonstelling is iedere dag tussen zaterdag 28 april en zondag 6 mei gratis toegankelijk van 14.30 tot 17.30 u. Op woensdagvoormiddag 2 mei is de tentoonstelling ook geopend van 10 tot 12 u. Maandagavond 30 april blijft de tentoonstelling open tot 21u. Hannes Careel en Charlotte De Mey brengen als ‘Gin & Ginger’ om 20 u. akoestische muzikale verhalen over leven, lief en leed.

De inschrijvingen voor de editie 2018 zijn afgesloten. Wie in de toekomst wil deelnemen, kan zijn contactgegevens doorgeven aan de dienst cultuur en evenementen.