Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

16e Biënnale voor lokale kunstenaars

Van 25 april tot en met 3 mei 2020 - Brielpoort

Lokale artiesten in de kijker

Sinds 1990 organiseert Deinze een tweejaarlijkse tentoonstelling voor de lokale beoefenaars van de beeldende kunsten. De kunstbiënnale biedt een podium aan kunstenaars, die niet altijd kansen krijgen om hun werk aan het publiek te tonen. De expo geeft zo een totaaloverzicht op wat er in Deinze en omstreken leeft op het artistiek vlak.

Kunstbiënnale

Van 25 april tot en met 3 mei 2020 kan je in de Brielpoort opnieuw terecht voor een groepstentoonstelling met schilderijen, tekeningen, beelden, fotografie, kalligrafie, videokunst, mode en poëzie. Bij de eerste biënnale in 1990, toen nog in het Saveryspand, waren er 36 deelnemers. Sindsdien is de tweejaarlijkse tentoonstelling uitgegroeid tot een podium voor talrijke kunstenaars uit de regio. De laatste edities kwamen er telkens een paar duizend bezoekers langs.

 

Cultuurraad

Van bij de start is de cultuurraad van Deinze de drijvende kracht achter de organisatie van dit kunstevenement. Zij helpen bij de opbouw van en het toezicht tijdens de tentoonstelling en zorgen voor de uitbating van de toog. Ook de stedelijke academie voor schone kunsten en het Mudel zijn partner bij het initiatief. Beide instellingen maken samen met de cultuurraad deel uit van de jury, die de kwaliteit van de ingezonden werken voor deze biënnale bewaakt. De biënnale past zo in de lange artistieke traditie van de Leiestreek.

Laagdrempelig

Voor een kunstenaar is het een logische stap om met eigen werk naar buiten te komen. Voor beginnende kunstenaars zijn er niet veel mogelijkheden om die stap te zetten. Deze tentoonstelling is daarom met opzet laagdrempelig en biedt zo kansen aan kunstenaars met of zonder ervaring. Dat de biënnale doorgroeikansen geeft aan kunstenaars bewijst de artistieke loopbaan van enkele vroegere deelnemers zoals Ingrid Castelein, Stief Desmet of Kathleen Huys.

Inschrijven

Iedere beoefenaar van de plastische kunsten die woont, werkt of studeert in Deinze kan zich tot 31 december 2019 kandidaat stellen met maximum vier werken via www.deinze.be/biennale. Volgende kunsttakken worden toegelaten: schilderkunst, beeldhouwkunst, installatie, multimedia, grafiek, keramiek, fotografie, video, strip, graffiti, mode en poëzie.

Wegens het grote aantal deelnemers en om de kwaliteit van de inzendingen te bewaken, beoordeelt en selecteert een vakjury de binnengekomen voorstellen. De voorbije jaren was er onvoldoende plaats om alle werken te tonen en werd per kandidaat een selectie gemaakt van de beste werken.

Inschrijven voor de editie 2020 kan via onderstaand inschrijfformulier.