Gemeente Stad Deinze

Makkelijk Lezen Plek

Lezen is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Daarom heeft de bib verschillende alternatieven in huis voor mensen voor wie lezen moeilijker is. Deze alternatieven zijn samengebracht onder de noemer Makkelijk Lezen Plek. Er is een Makkelijk Lezen Plek voor kinderen en een Makkelijk Lezen Plek voor volwassenen.

Uiteraard kunnen deze materialen door iedereen geleend worden.

Voor jeugd en volwassenen

Luisterboeken

Luisterboeken zijn boeken die worden voorgelezen, al dan niet door de auteur van het boek zelf, en die je op cd kan beluisteren.

Voor veel mensen zijn luisterboeken het ideale middel om lange autoritten en ellenlange files een aangename invulling te geven. Al kun je ze uiteraard ook opzetten tijdens het strijken, schilderen, joggen of alle andere activiteiten die het moeilijk maken een boek ter hand te nemen.

Leesplezier voor iedereen dus. Zelfs zonder boek.

Daisy-boeken

Een Daisy-boek is een luisterboek dat het best te beluisteren is via de Daisy-software op een pc of op de speciale Daisy-speler. De bibliotheek beschikt over twee van die spelers.
Het grote voordeel van een Daisy-boek is dat je het kunt hanteren als een gewoon boek. Je kan het in één ruk uitlezen, maar je kan ook bladeren van zin naar zin, van hoofdstuk naar hoofdstuk. Je kan stukken opnieuw beluisteren, stiekem vooruit lezen of een bladwijzer plaatsen om te beginnen waar je gestopt bent. Op de website van Luisterpunt vind je alle informatie over Daisy-boeken. Mits het aanmaken van een account kan je daar zelfs gratis luisterboeken downloaden of streamen.

Makkelijk Lezen-boeken

Makkelijk Lezen-boeken zijn boeken waarbij taal en lay-out aangepast zijn voor kinderen of volwassenen met leesproblemen. Zo kunnen zij toch genieten van verhalen die geschikt zijn voor hun leeftijd.

Enkel voor volwassenen

Grootletterboeken

De naam zegt het al: deze boeken bevatten grote letters, zodat deze makkelijker te lezen zijn.

Hoorcolleges

De bibliotheek beschikt over een aantal hoorcolleges. Die zijn beschikbaar in de Makkelijk Lezen Plek, bij de luisterboeken en Daisy-boeken.

De bibliotheek heeft ook een abonnement op de streamingdienst van Home Academy. Wil je online of via de app luisteren naar alle hoorcolleges van Home Academy? Schrijf je dan in op onze mailinglist en ontvang elke maand de nieuwe code.

Inschrijven doe je door je e-mailadres door te geven aan de balie of via bibliotheeklandegem@deinze.be