Gemeente Stad Deinze

Belleman

Een belleman is een spreker met een bel in de hand die officiële, feestelijke of bijzondere gelegenheden opluistert. De belleman doet dit aan de hand van een creatieve roep waarin de specifieke gelegenheid centraal staat. Op deze manier treedt een belleman op als een soort ambassadeur van zijn stad.

Het bellemanschap is geïnspireerd door de functie van een stadsomroeper. Stadsomroepers kwamen eeuwenlang voor in het straatbeeld en trokken al roepend de aandacht van het volk.

De belleman in Deinze heeft specifiek als opdracht het aankondigen, promoten en animeren van feesten en evenementen in onze stad.

Op 26 januari 2012 werd Nick Hollevoet door de gemeenteraad aangesteld als eerste belleman van Deinze.

In de zomer van 2019 werd hij geassisteerd door Fernand Neerman die benoemd werd tot tweede belleman van de stad. Helaas stierf Fernand enkele maanden later.

Op 27 april 2023 werd Denis Herman aangesteld als nieuwe tweede belleman.

Hoe aanvragen

De belleman op jouw evenement?

Vul het aanvraagformulier in

Iedere aanvraag wordt pas bevestigd na overleg van de dienst evenement en toerisme met de belleman. De aanwezigheid van de belleman kan slechts gegarandeerd worden volgens beschikbaarheid van de belleman.

Bedrag

De aanvragende organisatie krijgt na afloop van het evenement een factuur van de stad voor de onkostenvergoeding voor de belleman van 125 euro per activiteit.