Gemeente Stad Deinze

Begraafplaats Merendree

Wandel gerust even op de begraafplaats, met respect voor het verlies, maar met oog voor de schoonheid en diepere betekenis van de gebruikte symboliek. Je zal versteld staan van de pareltjes van graftekens die onze stad rijk is, niet alleen op deze begraafplaats.

Een begraafplaats is een spiegel van een gemeente. De graftekens vertellen vaak een verhaal over de personen die er rusten. Deze begraafplaats is aangelegd in 1965, ter vervanging van het kerkhof rond de kerk. 

Helemaal achteraan vinden we rechts van het middenpad een aantal pastoorsgraven. Het meest in het oog springende is dat van priester-dichter Basiel De Craene. Hij bracht met zijn poëziedagen de letterkunst naar Merendree. Nadat ze in 1937 opgestart zijn in Bachte-Maria-Leerne, verhuizen ze vanaf editie 2 mee met de priester naar Merendree. In de tuin van Gerolfswal, de pastorie van de gemeente, kwam jaarlijks dichtend Vlaanderen bijeen.

Graf Basiel DeCraene

Links van het middenpad bespeuren we aan de buitenzijde heel wat adelijke graven. Merendree gaat mee met de zogenaamde kastelengordel rond Gent. Daaronder worden buitenplaatsen verstaan, opgericht door de adel, patriciërs of rijke handelaars uit Gent, om in de zomer de stad te ontvluchten of tuinfeesten te geven. 

Adel Merendree

Ook beeldend kunstenaar Jan Burssens, die in 2002 overleed, heeft hier zijn laatste rustplaats. 

Graf Jan Burssens

Dat Merendree zwaar getroffen is tijdens de Wereldoorlogen, zal de verdere tocht van Open Monumentendag 2020 vertellen. De graven van oudstrijders zijn ook hier aanwezig.

Graf Oudstrijder Merendree