Gemeente Stad Deinze

Bedrijfsafval

Selectieve inzameling: jouw verplichtingen als bedrijf

Je bent als bedrijf verplicht om zelf in te staan voor het sorteren en afvoeren van je afval. Net als thuis moet je dus verschillende vuilnisbakken en afvalcontainers voorzien. Toch is de wetgeving niet helemaal dezelfde als voor huishoudelijk afval. Op deze pagina lees je meer.

Heb je er al over nagedacht of je afval kan voorkomen?

Het wordt nog vaak vergeten, maar de beste tip om kosten voor afvalverwijdering te reduceren is het voorkomen van afval.

  • Ban plastic bekertjes en voorzie voor je medewerkers en klanten een leuke porseleinen kop.
  • Wist je dat een potlood veel ecologischer is dan een balpen?
  • Probeer zo veel mogelijk papiervrij te werken.
  • Evalueer de verpakking van jouw product. Is die verpakking wel nodig, en zo ja bestaat er een ecologische alternatief?

Afval voorkomen: alle beetjes helpen!

Sorteerverplichting voor bedrijven

Sorteren doe je thuis, maar even goed op het werk! Sorteren aan de bron leidt tot een betere en meer hoogwaardige recyclage. Op die manier kunnen we waardevolle grondstoffen in de keten houden en zijn we een stapje dichter bij een circulaire economie. 

Voor een bedrijf geldt een uitgebreide sorteerplicht. Volgende afvalstromen mogen nooit in het restafval: KGA / glas / papier & karton / oliën en vetten / groenafval / textiel / elektrische en elektronische apparaten / banden / bouwpuin / afvalolie / gevaarlijk afval / asbesthoudende en asbestverdachte materialen / apparatuur en recipiënten met ozonafbrekende of gefluoreerde broeikasgassen / landbouwfolie / batterijen en accu's / PMD / hout / metalen / matrassen / harde kunststoffen / piepschuim / folies / keukenafval en voedselresten / levensmiddelenafval / niet-teerhouden asfaltpuin / funderingsmaterialen / verontreinigd bouw- en sloopafval / cellenbeton / gipskarton en gipsblokken. Vanaf 2027 ook glaswol / rotswol en bitumineuze materialen.

Afvoer van bedrijfsafval

Als bedrijf voer je zelf je afval af naar een daartoe erkende verwerker of sluit je een contract af met een erkende inzamelaar, handelaar of makelaar.

Tips en richtlijnen

  • Als je afvalzakken gebruikt voor je bedrijfsrestafval, moeten deze transparant zijn zodat je inzamelaar visueel kan nagaan of de sorteerregels worden toegepast. 
  • Bij de inzameling van papier & karton kan het zinvol zijn om een onderscheid te maken tussen vertrouwelijke en niet-vertrouwelijke documenten.
  • Kan je aansluiten bij een raamcontract (in je bedrijvenzone)?
  • Als bedrijf moet je een afvalstoffenregister bijhouden ter inzage van de lokale toezichthouder. Het volstaat om de afgiftebewijzen verstrekt door je inzamelaar (digitaal) bij te houden.
  • Kleine hoeveelheden bedrijfsafval kunnen aangeleverd worden op het recyclagepark. Een toegangspas op naam van je bedrijf, instelling of organisatie is verkrijgbaar (tegen waarborg) bij de milieudienst. De openingsuren van de recyclageparken voor bedrijven zijn dezelfde als voor particulieren. Meer informatie hierover vind je hier: www.deinze.be/recyclageparken.
  • Is je bedrijfsafval qua aard én hoeveelheid vergelijkbaar met huishoudelijk afval? Zo ja, dan mag je het meegeven met de ophaling aan huis of deponeren in een ondergrondse afvalcontainer. Contacteer de milieudienst als je hier vragen over hebt.