Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

Aziatische hoornaar

In 2018 is de Aziatische hoornaar zijn invasie in ons land begonnen. De overheid - in samenwerking met de universiteit, brandweerdiensten en civiele bescherming - heeft een plan klaar om de verdere uitbreiding van deze invasieve soort zoveel mogelijk af te remmen. Dit is nodig omdat de Aziatische hoornaar onze inheemse insecten (bijen, wespen, vliegen,...) belaagt waardoor de bestuiving van onze landbouwgewassen onder druk komt te staan. Bovendien heeft de Aziatische hoornaar een opmerkelijke voorkeur voor honingbijen. Dit kan voor de imkers in ons land een ernstig probleem worden.

Het plan kan alleen slagen met de hulp van de bevolking. Jong of oud, natuurliefhebber of gewone wandelaar, specialist of leek, iedereen kan een steentje bijdragen door de ogen open te houden en bij het zien van een hoornaar of nest dit zo snel mogelijk te melden. Dit kan je doen op het portaal van de werkgroep Aziatische hoornaar: vespawatch.be. Ga zo mee de strijd aan tegen de Aziatische hoornaar!

Hoe herken je de Aziatische hoornaar?

De Aziatische hoornaar is een grote, donkere wesp. Ze is groter dan een gewone wesp en iets kleiner dan de inheemse Europese hoornaar. Je kan een Aziatische hoornaar goed herkennen aan haar unieke kleurencombinatie (zie figuur). Op de kop en het borststuk zijn ze volledig zwart. Ook het achterlijf is grotendeels zwart met slechts één brede gele band. De pootjes zijn zwart met opvallende gele tipjes. De Aziatische hoornaar wordt het meest verward met de Europese hoornaar. Maar met een beetje oefenen zal je gauw merken dat het verschil zeer duidelijk is.Bij-wesp-1€-AH-EH

Van de hoornaars hoef je zelf weinig schrik te hebben. De Aziatische hoornaar mag dan wel zeer agressief zijn als je haar nest verstoort, in de vrije natuur toont ze geen interesse in de mens. Met haar angel kan de hoornaar wel meermaals pijnlijk steken zoals andere wespen. Daag ze dus zeker niet uit!

Meer info

Voor meer info kan je terecht op de site vespawatch.be.

Dit project is tot stand gekomen dankzij steun van de Vlaamse overheid, departement Economie, Wetenschap & Innovatie.

 inbologo_richtingmorgenlogo_UGent_NL_RGB_2400_kleur-op-witUGE1310HBValley_Q_Logo_01vlaamse_overheid_logonaakt_highres-180x83