Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

AIRbezen meten fijn stof in de provincie Oost-Vlaanderen

Gepubliceerd op  maandag 30 januari 2017

Aardbeien en fijn stof? Op het eerste zicht een ongewone combinatie… Toch worden aardbeiplantjes al enkele jaren ingezet via het project AIRbezen om de concentratie fijn stof - meer bepaald de uitstoot door het verkeer - te meten op diverse locaties. Binnenkort zal dat gebeuren in heel Oost-Vlaanderen. En jij kan er misschien wel aan meewerken …

9000 aardbeiplanten

In maart 2017 zullen in de hele provincie Oost-Vlaanderen ruim 9000 aardbeiplanten verdeeld worden. Voor Deinze worden er 200 plantjes voorzien: telkens 50 stuks voor Astene, Deinze, Petegem en Vinkt. Gedurende meer dan twee maand zullen deze plantjes verkeer gerelateerd fijn stof op hun bladeren verzamelen. Dit kan gebeuren op de vensterbanken, aan de schoolpoort, in een woonwijk, een industriezone, een natuurgebied, enz. Na afloop worden de bladstalen geanalyseerd door de Universiteit van Antwerpen.

Interesse?

Wil je ook zo’n aardbeiplantje aan jouw woning plaatsen? Schrijf je in de maand februari 2017 in op de website www.AIRbezen.be. Op 25 maart 2017, meteen ook de start van het project, zullen de aardbeiplantjes lokaal verdeeld worden.