Organiseer je een evenement in Deinze? Doe dat duurzaam! Hieronder leggen we uit hoe je dit kan doen.
Een vereniging, privaat of commercieel, wordt aanzien voor een bedrijf. Afval van evenementen georganiseerd door verenigingen wordt daarom beschouwd als bedrijfsafval.
Bedrijven worden door de afvalstoffenwetgeving verplicht om een aantal afvalfracties selectief in te zamelen, om de grondstoffen te recycleren en te hergebruiken. De Vlaamse afvalstoffenwetgeving VLAREMA bepaalt de afvalstoffen die apart moeten worden ingezameld.
Voor evenementen zijn dit voornamelijk:
- PMD
- papier en karton
- restafval
- glas
- hout
- frituuroliën
Een duidelijk overzicht van de verplichtingen vind je in deze folder.
Stad Deinze hanteert het principe 'de vervuiler betaalt'. Evenementenafval wordt niet opgehaald door de stadsdiensten.
Je moet je voor de afvalinzameling en afvalophaling richten tot de private markt om een inzamelaar aan te stellen. Een overzicht van geregistreerde inzamelaars vind je op www.ovam.be/register_IHM. Je stemt met de inzamelaar af welke fracties afval je verwacht en hoe deze selectief ingezameld moeten worden. Let op: de inzamelaar heeft het recht om bij ophaling te controleren of de selectieve inzameling correct werd uitgevoerd.
Bovenstaande regeling is niet van toepassing als je voldoet aan twee voorwaarden:
- Het afval van het evenement is vergelijkbaar naar aard, samenstelling en hoeveelheid met huishoudelijke afvalstoffen. Deze hoeveelheid is begrensd op drie restafvalzakken van zestig liter, één m³ papier & karton en vier PMD-zakken.
- Deze maximale hoeveelheid wordt ingezameld in één ronde met het huishoudelijke afval.
Onder deze voorwaarden mag je het restafval, PMD, glas of papier & karton meegeven met de gemeentelijke inzamelronde. Plaats de afvalsoorten duidelijk zichtbaar op de stoep ten vroegste om 18 u. op de vooravond van de ophaling en vóór 5.30 u. s morgens op de ophaaldag.
De ophaaldagen vind je terug op www.deinze.be/afvalophaling-aan-huis.
Het is voor de andere fracties (o.a. glas en papier & karton) ook toegestaan om kleine hoeveelheden naar één van de recyclageparken te brengen, voor zover de hoeveelheid vergelijkbaar is met huishoudelijk afval.
Als eventorganisator mag je drank niet serveren in recipiënten voor eenmalig gebruik. Er is 1 uitzondering: wegwerpbekers, blikjes, glas voor eenmalig gebruik of petflesjes zijn wel toegelaten als je minstens 95 procent van deze eenmalige verpakkingen inzamelt voor recyclage. Deze mogen dus niet in het restafval terechtkomen.
Je moet dit als organisator zelf kunnen bewijzen. De lokale toezichthouder van de stad kan hierop controles uitvoeren. Ook OVAM en de afdeling handhaving van het departement Omgeving zullen steekproefcontroles uitvoeren.
Het staat organisatoren vrij om zelf een berekeningsmethode uit te werken, of er kan gebruik gemaakt worden van de leidraad van OVAM. Op de website van OVAM vind je ook een voorbeeldrapportering.
Op www.ovam.be/aan-de-slag-met-de-wetgeving-cateringmateriaal vind je de nodige info, tips en links om met herbruikbare bekers en herbruikbare voedselverpakkingen te werken.
Niet van toepassing
Een activiteit die grote groepen mensen aantrekt en de mogelijkheid biedt tot een hoge consumptie van dranken ter plaatse. Bijvoorbeeld: festival, fuif, buurtfeest, sportevenement, kermis, kerstmarkt, jaarmarkt, ...
Niet van toepassing
Een wekelijkse of maandelijkse markt.
Twijfel je? Een gedetailleerde beoordeling van jouw evenement kan je uitvoeren aan de hand van de beslissingsboom van OVAM.
IVM beschikt over een groot aantal herbruikbare bekers die kunnen gebruikt worden op grotere evenementen. Vroeger konden die bekers afgehaald worden in Eeklo, Deinze of Merelbeke. Dat is nu gewijzigd.
IVM heeft de firma Goodless uit Deinze gevraagd de bekers te reinigen en de gereinigde bekers ter beschikking te stellen van organisatoren die het materiaal bij Goodless kunnen huren.
De organisator betaalt aan Goodless de huurprijs per beker (0,07 euro/stuk), net als een deel van de transportkosten (51 euro per enkele rit, de rest van de kosten legt IVM bij). De verhuurfirma brengt propere bekers naar de evenementenlocatie en haalt nadien het vuile materiaal terug op. Je hoeft dus niet zelf af te wassen. Je kan er ook voor kiezen om het materiaal zelf af te halen bij Goodless (en terug te brengen) en zo transportkosten uit te sparen.
Wil je gebruik maken van deze bekers, neem dan contact op met Goodless via hello@goodless.be en vermeld dat je bekers van IVM wil ontlenen.
Wil je als organisator nog een stapje verder gaan? De Groeneventscan helpt je om duurzame keuzes te maken. De scan analyseert jouw evenement aan de hand van 8 thema's: ruimte, catering, materiaal, afval, energie, water, mobiliteit en beleid.
Door deze scan krijg je als organisator:
- inzicht in de afval- en milieuproblematiek van jouw event
- een duidelijk beeld van het milieuverantwoorde groeipotentieel van de organisatie
- concrete tips en oplossingen om milieu- en budgetvriendelijker te werken.
Zoek je meer info over hoe je praktisch aan de slag kan met de wetgeving?
Raadpleeg de Aan-de-slag-pagina van OVAM en gebruik de 'kappen met wegwerp is tof'-affiches voor herbruikbaar cateringmateriaal.