Gemeente Stad Deinze

Bert Cosemans - Ik €n Robin Hood -> UURTJE VROEGER!!!!!

In samenwerking met het 11.11.11-comité van Nevele/Deinze organiseert Arscene het theaterstuk IK €N ROBIN HOOD (van Shôn Dale-Jones) door Bert Cosemans in een regie van Robert Siân. De vader van Bert was baas van een deurenfabriek en geloofde in het individu en ondernemingszin. Zijn grootmoeder aan vaderszijde, Natalie, geloofde in de gemeenschap en lag vaak overhoop met haar zoon. Ze l...

Info

Wanneer

Prijs

€ 12,00
-25 j of werkzoekend - 9,00 euro

Waar

Arscene vzw
Reibroekstraat 37a, 9850 Hansbeke (Deinze)

Organisatie

Arscene i.s.m. 11.11.11 Nevele
In samenwerking met het 11.11.11-comité van Nevele/Deinze organiseert Arscene het theaterstuk IK €N ROBIN HOOD (van Shôn Dale-Jones) door Bert Cosemans in een regie van Robert Siân.

De vader van Bert was baas van een deurenfabriek en geloofde in het individu en ondernemingszin.
Zijn grootmoeder aan vaderszijde, Natalie, geloofde in de gemeenschap en lag vaak overhoop met haar zoon. Ze liggen nu naast elkaar op het kerkhof.
Zo groeide Bert op, constant heen en weer geslingerd, tussen die twee nogal verschillende opinies én zijn fascinatie voor Robin Hood, die stal van de rijken en gaf aan de armen. Dus besloot hij op zijn 10de de plaatselijke Kredietbank te overvallen.
Veertig jaar later stelt hij zich nog steeds vragen over de ongelijkheden in onze samenleving.
Wanneer we vandaag horen dat er ongeveer 150 miljoen kinderen op straat leven zijn we heel even heel verontwaardigd, om daarna terug over te gaan tot de orde van de dag. We gaan gewoon verder met ons leven zonder het kapitalisme in vraag te stellen en zo eigenlijk alle macht aan de grootbanken en de multinationals te geven. In de voorstelling vertelt Bert over hoe hij zijn naam op een theateraffiche ziet staan, iets waar hij altijd al van gedroomd heeft, en toch ontevreden is. Ontevreden zoals iemand die 25.000€ in de maand verdient en zich toch nog arm voelt in vergelijking met de superrijken. Dus besluit Bert een kunsthappening te organiseren. Hij gaat voor een bank staan met een pancarte met daarop een provocerende vraag… Bert werd gearresteerd… wegens het verstoren van de openbare orde. Maar gebeurde dit allemaal wel echt?
Het maakt niet uit of het echt gebeurde of niet, of de 10-jarige Bert een Robin Hood in 't klein probeerde te zijn of niet. De Robin Hood legende is tenslotte zelf een verzinsel… of niet? Dit is een vertelling die plagend speelt met feiten en fictie en ons uitdaagt om ons leven terug in eigen handen te nemen.

“Het stuk analyseert op een clevere manier de normen en waarden volgens dewelke we nu leven. Het is charmant en scherpzinnig en vecht het tegen de ongelijkheid van kansen en de steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk. Kan kunst de wereld echt veranderen.” (The Guardian)

“Hoe je ons hebt doen (glim)lachen en grinniken en ook doodstil hebt gekregen, chapeau.”
“Nog steeds aan 't nagenieten, het was er bonk op.”
“Dank u om ons een geweten te schoppen… Wat een geweldige vertelling.”
“Wat een prachtige meeslepende voorstelling…” (Enkel reacties van het publiek)

Duur: 1 uur 20 zonder pauze

https://www.youtube.com/watch?v=WcJ4U5ZtsXE&feature=youtu.be

Een deel van de opbrengst van deze voorstelling zal worden geschonken aan 'Street Child United' een internationale organisatie die zich inzet voor kansarme straatkinderen.