Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

De Raadsheeren van Nevele - monoloog door Jo Decaluwe

Jo Decaluwe heeft zich met zijn éénmanstoneel met werk van Cyriel Buysse in de loop der jaren een heel sterke reputatie opgebouwd. DE RAADSHEEREN VAN NEVELE is een blijspel, gemaakt naar de 'Verslagen over den gemeenteraad van Nevele anno 1885-86' van de hand van de jonge Cyriel Buysse. Algemeen wordt aangenomen dat deze 'verslagen' het eerste werk is van deze 'Van Nu en Strakser' en dat hij ...

Wanneer

Prijs

€ 15,00
Basistarief: 15,00 €

Waar

De Ceder
Parijsestraat 34, 9800 Astene

Organisatie

De Ceder
Jo Decaluwe heeft zich met zijn éénmanstoneel met werk van Cyriel Buysse in de loop der jaren een heel sterke reputatie opgebouwd.

DE RAADSHEEREN VAN NEVELE is een blijspel, gemaakt naar de 'Verslagen over den gemeenteraad van Nevele anno 1885-86' van de hand van de jonge Cyriel Buysse.

Algemeen wordt aangenomen dat deze 'verslagen' het eerste werk is van deze 'Van Nu en Strakser' en dat hij ze naamloos als pamflet liet verschijnen in Nevele. Op satirische wijze beschreef hij de gang van zaken in de gemeenteraad en zette er zowat iedereen mee te kijk. Grote hilariteit bij de inwoners van Nevele, die wát graag spot en satire lazen over mijnheer de baron, de burgemeester, de schepenen, de notaris en vele andere volkse figuren die rond de raadstafel ruzie maakten en aan het eind toch gedwee JA knikten... met knikkers.

Het oeuvre van Cyriel Buysse werd ooit gekarakteriseerd als 'het volledigste openluchtmuseum van echte Vlaamse mensen'. Deze 'Van Nu en Strakser” begon zijn literaire carrière in 1885 met vijf satirische 'Verslagen over den Gemeenteraad te Nevele”.

Nevele… een kleine gemeente tussen Gent en Brugge. De dorpspolitiek en het beleid van grote en kleine lieden met hun kleine kanten en ook wel grootmoedigheid, de vreugde en het verdriet in en om het Gemeentehuis anno 1885-1886 verschilde niet veel met die in vele andere kleine Belgische gemeenten. Alleen woonde in Nevele ene Cyriel Buysse, wiens vader liberaal gemeenteraadslid was, waardoor zoonlief de kans had gekregen gedurende enkele jaren als opsteller te werken op het gemeentehuis.

De goed geïnformeerde Buysse schreef voor z'n plezier vijf verslagen over zo'n gemeenteraad neer en verliet daarbij met de nodige verbeeldingskracht de werkelijke gebeurtenissen en bedacht eigen verhalen voor de gemeenteraad.

Bron: UiTinVlaanderen.be