Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

Bakles Trage desembroden

We leven in een tijd waarin de bakker industrialiseert, weinigen willen er tijd in steken, hoe sympathiek de bakkerswinkel ook is. Het gaat grootschalig en het gaat snel, met industrieel gist dat het brood snel doet rijzen, en met het toevoegen van meelverbeteraars, hulpmiddeltjes uit de industrie (waardoor het brood ondermeer meer water kan vasthouden). Het resultaat is 'sponsbrood' met ...

Wanneer

Prijs

€ 15,00
Basistarief: 15,00 €; niet-VELT-leden: 20,00 €

Waar

oude jongensschool
Aarseleweg 20, 9800 Vinkt (Deinze)

Contact

Organisatie

VELT Leieland
We leven in een tijd waarin de bakker industrialiseert, weinigen willen er tijd in steken, hoe sympathiek de bakkerswinkel ook is. Het gaat grootschalig en het gaat snel, met industrieel gist dat het brood snel doet rijzen, en met het toevoegen van meelverbeteraars, hulpmiddeltjes uit de industrie (waardoor het brood ondermeer meer water kan vasthouden). Het resultaat is 'sponsbrood' met weinig smaak.
Sommige dingen hebben nu eenmaal hun tijd nodig, tijd om hun smaak tot ontwikkeling te brengen. We opteren in deze bakles voor trage fermentatie die de smaak en de verteerbaarheid ten goede komt.
Vooreerst werken we met natuurlijke desem, we noemen het geen zuurdesem, want goed desembrood smaakt niet zuur, of althans zéér subtiel.
Desem is een spontaan ontstane mix van gisten en bacteriën, door mensenhanden ondersteund. Deze desem zorgt voor een trage fermentatie, het geeft het deeg de rust om te rijzen en te rijpen.
Tijd is echter de belangrijkste grondstof voor brood. Voor het deeg de oven in kan, heeft het een lange rijstijd achter de rug.
Het resultaat proef je van bij de eerste beet: een rijke smaak.
Daarenboven is de verteerbaarheid verbeterd, want het langzame rijsproces doet het brood voor-verteren; de desem breekt deels ook de gluten en moeilijk verteerbare suikers af.
De glycemische index van het brood wordt naar beneden gehaald (zodat het onze bloedsuiker minder doet pieken).
Het geeft sneller een verzadigd gevoel, omdat het voedzamer is (ten minste als je meer volkorenmeel gaat gebruiken). Tenslotte worden meer mineralen van de graankorrel beschikbaar voor ons.
In deze bakles bereiden we, vertrekkend van moederdeeg, het deeg voor een desembrood. We laten dit deeg twee kleinere periodes rijzen, en leren vervolgens de handelingen van de kunst van het opbollen.
Je neemt je brood mee naar huis om het 's avonds in uw oven te bakken. Ook krijg je een potje verse desem mee voor uw volgende bakbeurt.
Elke deelnemer mag één kind meebrengen, want een bakkertje in huis is een groot plezier.
Lesgever : Philip Lievens.
Philip is keukenpiet, psycholoog, beeldhouwer, Frankrijkreiziger en gaf zijn eerste baklessen toen hij student was.
Het aantal deelnemers is beperkt tot 10.
Inschrijven vooraf noodzakelijk via e-mail aan info.leieland@velt.be.

Bron: UiTinVlaanderen.be