Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

Voordracht : Lotelingen

Met de Franse overheersing in 1795 kwam verandering in de wetten en de gewoontes. Het werd een cruciale periode uit onze geschiedenis, dat het uitzicht van onze samenleving zou definiëren met onder andere de militaire dienstplicht. In onze contreien werd het “loten” ingevoerd in 1798 en vervangen in 1909 door het stelsel van de algemene dienstplicht. De loting was een openbare gebeurtenis: de ...

Wanneer

Prijs

€ 2,00
Basistarief: 2,00 €; Leden Familiekunde: 0,00 €

Waar

Kelder Bibliotheek
Markt, 9800 Deinze

Organisatie

Familiekunde Deinze
Met de Franse overheersing in 1795 kwam verandering in de wetten en de gewoontes. Het werd een cruciale periode uit onze geschiedenis, dat het uitzicht van onze samenleving zou definiëren met onder andere de militaire dienstplicht.

In onze contreien werd het “loten” ingevoerd in 1798 en vervangen in 1909 door het stelsel van de algemene dienstplicht.
De loting was een openbare gebeurtenis: de lotelingen moesten uit legertrommel hun nummer trekken. Trok men een laag nummer (de grens werd bij wet vastgelegd voor elk district) dan moest men vanaf oktober zijn dienstplicht gaan vervullen. Zij die een hoog nummer trokken hadden meer geluk want zij waren vrijgesteld.
Ontkomen op een of andere manier aan de dienstplicht was uiteraard ook een verschijnsel. Afsluiten doen we met een voorbeeld van een notariële akte Als voorbeeld volgt hier een notarieel contract van een vervangende legerdienst, opgesteld in het oud-Nederlands en vertaald naar onze hedendaagse taal, een akte opgemaakt op het einde van Napoleons bewind.
(Iedere aanwezige ontvangt een copy van het notariële contract).

Bron: UiTinVlaanderen.be