Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

Open Monumentendag in Nevele en Meigem: Huizenkijken bij heren, brouwers en pastoors

Fiets doorheen Nevele en Meigem en leer het landelijke landschap met zijn kapelletjes, beken en kouters kennen. Onderweg (8 km) zijn er 15 stopplaatsen, sommige gegidst, andere met een uitleg in de brochure. In Nevele hanteert Cyriel Buysse de pen, in Meigem de pastoors. Waarom settelen mensen zich op kruispunten van (water)wegen? Hoe kunnen erfgoedwaarden ook vandaag nog een (actieve) rol ...

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Markt van Nevele
Nevelemarkt, 9850 Nevele (Deinze)

Organisatie

Deinze

Fiets doorheen Nevele en Meigem en leer het landelijke landschap met zijn kapelletjes, beken en kouters kennen. Onderweg (8 km) zijn er 15 stopplaatsen, sommige gegidst, andere met een uitleg in de brochure. In Nevele hanteert Cyriel Buysse de pen, in Meigem de pastoors.

Waarom settelen mensen zich op kruispunten van (water)wegen? Hoe kunnen erfgoedwaarden ook vandaag nog een (actieve) rol spelen? Waarom vond Cyriel Buysse zoveel inspiratie in zijn thuisgemeente? Of hoe fictie en bouwkundig erfgoed in elkaar overlopen en erfgoed in het kwadraat betekenen.

Reserveren is niet nodig. Starten kan aan elk opengesteld monument. Op alle startplaatsen is de gratis brochure met routekaart te verkrijgen.

Stopplaatsen:
- Brouwerij Braet (startplaats)
- Herenhuis Loontjes (startplaats)
- Poekebeek
- Kerkhof Nevele
- Pastoriewoning Pastoriestraat (startplaats)
- Sint-Niklaaskerk Meigem
- Kapelletje hoek Pastoriestraat en Lange Akkerstraat
- Dorpsschool Meigem (startplaats)
- Pastoriewoning Lange Akkerstraat
- Kapelletje hoek Pijlestraat en Wildonkenstraat
- Kapelletje hoek Wildonkenstraat en Berg
- Kapelletje Kerrebroek
- Kerrebroekkruis
- Huis 't Bolleken (startplaats)

Je kan ook een niet-gegidste wandeling maken in het Nevele van de boeken van Cyriel Buysse langsheen talrijke gebouwen die in zijn werken aan bod komen.

Praktisch info:
* Alle halteplaatsen zijn verbonden via een bewegwijzerde fietsroute. Deze route is 8 km lang en duurt minstens 2.30 uur (inclusief gidsbeurten). De wandeling in centrum Nevele is niet gegidst. Niet alle stopplaatsen zijn gegidst, enkel in de gegidste is een interieurbezoek mogelijk.
* De gidsbeurten worden verzorgd door leerlingen van het Koninklijk Atheneum Erasmus Deinze én enthousiaste vrijwilligers met veel kennis van zaken. Op de middag (12 uur tot 14 uur) gebeuren de gidsbeurten met verminderde capaciteit. Dank om hiermee rekening te houden.

Randactiviteiten:
* In het mudel kan je terecht voor de tentoonstelling this hard. this fast van Murielle Victorine Scherre. Speciaal voor Open Monumentendag kan je de tentoonstelling gratis bezoeken! Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze. Welkom tussen 11u en 17u.
* Koffieconcert met optreden om 15 uur in De Sterrebloem, Lange Akkerstraat 17a
* Tentoonstelling alBert Van Acker en Jan Mariën “In de tuin en in het huis 't Bolleken naar het boek van Cyriel Buysse” – beeldhouwwerken en schilderijen, elke zondag van september 2019 open van 11 uur tot 20 uur, ingang via Kerrebroek 2
* Tentoonstelling Keramiek 15 (Creaworkshops voor jong en oud) in huis Loontjens, Camille Van der Cruyssenstraat 13 met drankgelegenheid.

Bron: UiTinVlaanderen.be