Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

De Etrusken. Welvaart en decadentie in het antieke Italië?

Oorsprong en geschiedenis Maatschappij en economie Religie, cultuur en kunst Weinig culturen uit de Oudheid spreken zo tot de verbeelding als de Etruskische. De inwoners van Etrurië vormden een rijk en machtig volk in het 1ste millennium v.Chr., maar moesten uiteindelijk het onderspit delven tegen de Romeinen. Ze spraken en schreven een taal die nog steeds niet helemaal ontcijferd is. We ...

Wanneer

Prijs

€ 52,00
Basistarief: 52,00 €; Met Davidsfonds Cultuurkaart: 46,00 €

Waar

buurtcentrum De Rekkelinge
Désiré Delcroixstraat 1A, 9800 Deinze

Organisatie

Davidsfonds Academie
Oorsprong en geschiedenis
Maatschappij en economie
Religie, cultuur en kunst

Weinig culturen uit de Oudheid spreken zo tot de verbeelding als de Etruskische. De inwoners van Etrurië vormden een rijk en machtig volk in het 1ste millennium v.Chr., maar moesten uiteindelijk het onderspit delven tegen de Romeinen. Ze spraken en schreven een taal die nog steeds niet helemaal ontcijferd is. We kennen de Etrusken dan ook vooral via de geschriften van Grieken en Romeinen, die zich verwonderden over hun rijkdom en 'vreemde' gewoontes, zoals de positie van de Etruskische vrouw en het buitengewone belang van religie.

Daarnaast zijn er tal van Etruskische inscripties bewaard en wordt er ook op archeologisch vlak grote vooruitgang geboekt. Welke informatie kunnen we hieruit distilleren? Waren de Etrusken echt zo decadent en extreem religieus, of hadden ze toch meer gemeen met de andere antieke volkeren dan op het eerste gezicht lijkt?

Bron: UiTinVlaanderen.be