Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

True Copy - BERLIN

'De enige die nooit erkenning krijgt is de vervalser. Tenzij hij ontmaskerd wordt.' GEERT JAN JANSEN, MEESTERVERVALSER Op 6 mei 1994 vallen de gendarmes binnen op het Franse landgoed van Geert Jan Jansen. Ze stoten er op meer dan 1600 werken van grootmeesters als Picasso, Dali, Appel, Matisse en Hockney. Opmerkelijk detail: het merendeel ervan blijkt geschilderd door de Nederlander zelf. Geert ...

Wanneer

Prijs

€ 18,00
Basistarief: 18,00 €; -26 jaar: 9,00 €

Waar

Leietheater
Brielstraat 8, 9800 Deinze

Organisatie

Leietheater

'De enige die nooit erkenning krijgt is de vervalser. Tenzij hij ontmaskerd wordt.' GEERT JAN JANSEN, MEESTERVERVALSER

Op 6 mei 1994 vallen de gendarmes binnen op het Franse landgoed van Geert Jan Jansen. Ze stoten er op meer dan 1600 werken van grootmeesters als Picasso, Dali, Appel, Matisse en Hockney. Opmerkelijk detail: het merendeel ervan blijkt geschilderd door de Nederlander zelf. Geert Jan weet gedurende meer dan twintig jaar de kunstwereld op te lichten. Hij doet dit zo overtuigend dat Picasso en Appel nietsvermoedend echtheidscertificaten uitschrijven bij werk dat hij maakt.

Vandaag hangen er in musea wereldwijd nog steeds enkele werken waarvan niemand vermoedt dat ze eigenlijk van Geert Jan komen. Een spellingsfout in een certificaat dat hij uitschrijft bij een werk 'in de stijl van' Chagall doet hem uiteindelijk de das om. Als gevolg moet Jansen verschillende celstraffen uitzitten, maar hij wordt later vrijgelaten. De politie heeft de echte werken en zijn vervalsingen door elkaar gehaald en kan ze niet meer van elkaar onderscheiden. Van ironie gesproken.

In True Copy laat BERLIN verschillende werelden en realiteiten op het podium samenvloeien. Samen met haar hoofdpersonage legt ze de vinger op enkele pijnpunten binnen de kunstwereld, maar toont ze ook het universele verhaal van een man die zich staande tracht te houden binnen een web van leugens. Of zijn het variaties op de waarheid? BERLIN toont in True Copy het interne radarwerk van een complexe man, als handleiding om – onder andere – de hypocrisie binnen de kunstwereld bloot te leggen. Welke waarde heeft de waarheid nog? En is het soms niet verfrissender om mee te kunnen gaan in een mooi vormgegeven leugen?

CONCEPT & REGIE BERLIN (Bart Baele en Yves Degryse)
SPEL Geert Jan Jansen
ASSISTENT GEERT JAN JANSEN Luk Sponselee
BEELD Koen Broos

Bron: UiTinVlaanderen.be