Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

Pleasant Island - Silke Huysmans & Hannes Dereere

In 2016 reisden theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere in de nasleep van een mijnramp naar het Braziliaanse Minas Gerais (waar Silke opgroeide), en interviewden betrokkenen, wetenschappers, activisten, neurologen en economen. Uit deze interviews distilleerden ze Mining Stories, een documentaire in de vorm van een theatervoorstelling die verschillende thema's aansneed: ons geheugen, ...

Wanneer

Prijs

€ 16,00
Basistarief: 16,00 €; -26 jaar: 8,00 €

Waar

Leietheater
Brielstraat 8, 9800 Deinze

Organisatie

Leietheater

In 2016 reisden theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere in de nasleep van een mijnramp naar het Braziliaanse Minas Gerais (waar Silke opgroeide), en interviewden betrokkenen, wetenschappers, activisten, neurologen en economen. Uit deze interviews distilleerden ze Mining Stories, een documentaire in de vorm van een theatervoorstelling die verschillende thema's aansneed: ons geheugen, politiek, religie en storytelling.

In Pleasant Island nemen ze je deze keer mee naar Nauru. Verborgen in de Stille Oceaan ligt dit kleine eiland dat ooit Pleasant Island genoemd werd door Europese ontdekkingsreizigers.

De geschiedenis van deze plek lijkt een parabel van onze moderne tijd. Na de ontdekking van een enorme fosfaatvoorraad in de grond, werd het eiland onder Australisch toezicht in sneltempo omgespit en leeg gegraven, tot alle natuurlijke rijkdom was uitgeput en er niets meer overbleef. In dit verwoeste maanlandschap houdt Nauru vandaag, tegen forse betaling van Australie, vluchtelingenkampen open. De situatie van de vluchtelingen ter plekke is uitzichtloos. Tegelijk wordt het eiland van buitenaf bedreigd door een steeds verder stijgende zeespiegel.

In deze postapocalyptische setting botsen documentaire theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere op de grenzen van een wereld die gericht is op eindeloze groei.

Aan de hand van interviews en gesprekken die ze op het eiland opnamen, gaan ze op zoek naar een perspectief. Welke uitzichten blijven er over op een plek die ecologisch en economisch ten gronde werd gericht? Hoe gaan we om met de grauwe toekomstbeelden die ons allen boven het hoofd hangen?

SPEL Silke Huysmans, Hannes Dereere
PRODUCTIE CAMPO
MET STEUN VAN de Vlaamse overheid
BEELD Vlad Sokhin

Bron: UiTinVlaanderen.be