Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

Hitler is dood - het nieuwstedelijk

Hitler is dood. Ook zijn voornaamste secondanten Goebbels en Himmler hebben zich van het leven beroofd. Al snel vallen Goering en Speer in handen van het Westen. De As van het Kwaad is overwonnen, de wereld ligt in puin. Er moet aan een opkuis begonnen worden en schuldigen moeten worden gestraft. Tegen de achtergrond van een stad in puin pogen vier jonge geallieerde medewerkers een moraal te ...

Wanneer

Prijs

€ 22,00
Basistarief: 22,00 €; -26 jaar: 11,00 €

Waar

Leietheater
Brielstraat 8, 9800 Deinze

Organisatie

Leietheater

Hitler is dood. Ook zijn voornaamste secondanten Goebbels en Himmler hebben zich van het leven beroofd. Al snel vallen Goering en Speer in handen van het Westen. De As van het Kwaad is overwonnen, de wereld ligt in puin. Er moet aan een opkuis begonnen worden en schuldigen moeten worden gestraft.

Tegen de achtergrond van een stad in puin pogen vier jonge geallieerde medewerkers een moraal te ontwikkelen voor de toekomst. Tussen de beklaagden onderling ontstaan intussen spanningen en meningsverschillen. Want de overlevingsstrategie van de één betekent het doodvonnis voor de ander. Hitler is dood. Maar de bittere erfenis die hij nalaat is enorm.

Hitler is dood ging in première in mei 2009 en werd door het Nederlandse vaktijdschrift De Theatermaker uitgeroepen tot beste muziektheatervoorstelling van het jaar. De voorstelling werd een instantklassieker en tourde vijf jaar lang door Vlaanderen. In december 2009 kreeg Stijn Devillé de Taalunie Toneelschrijfprijs voor het stuk. In 2015 werd Hitler ist tot genomineerd voor een Duitse Eurodram Award.

Op 30 april 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Adolf Hitler zich in zijn bunker in Berlijn van het leven beroofde. Naar aanleiding van die verjaardag staat deze instantklassieker van Stijn Devillé terug op het programma.

TEKST & REGIE Stijn Devillé
SPEL Warre Borgmans, Dirk Buyse, Kris Cuppens, Janne Desmet, Jos Geens, Maarten Ketels, Sara Vertongen en Tom Van Bauwel
BEELD Bart Grietens

Bron: UiTinVlaanderen.be