Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

Wilgenwandeling te Durmen (Merendree)

In het gehucht Durmen (Merendree) kruisen het Schipdonkkanaal en het kanaal Gent-Brugge elkaar. Waar er geen betonnen boordsteen is aan de kanaaloevers krijgen allerlei wilgensoorten de kans om zich te verspreiden via aangespoelde twijgen. Naast de 6 autochtone wilgensoorten vinden we er ook enkele soorten oude mandenvlechterswilgen die we als ingeburgerd mogen beschouwen, ook al is hun ...

Wanneer

Waar

Durmenbrug (rondpunt kruispunt Veldestraat / Leikanttragel)
Veldestraat, 9850 Merendree

Tickets

Organisatie

Natuurpunt De Ratel Nevele

In het gehucht Durmen (Merendree) kruisen het Schipdonkkanaal en het kanaal Gent-Brugge elkaar.

Waar er geen betonnen boordsteen is aan de kanaaloevers krijgen allerlei wilgensoorten de kans om zich te verspreiden via aangespoelde twijgen.

Naast de 6 autochtone wilgensoorten vinden we er ook enkele soorten oude mandenvlechterswilgen die we als ingeburgerd mogen beschouwen, ook al is hun oorspronkelijk verspreidingsareaal en herkomst niet steeds duidelijk. Ze zien ze echter helemaal anders uit dan onze autochtone wilgen.

De greppel aan de andere kant van het jaagpad laat dan weer allerlei wilgensoorten zien die zich via zaad vermeerderen. Toevallig bevinden zich net dáár enkele unieke en/of zeldzame kruisingen bij.

De bedoeling is dat je die fascinerende diversiteit op een traject van 2 x 2 km leert herkennen en waarderen. In september is het herkennen van wilgen makkelijk omdat de bladeren helemaal volgroeid zijn. Er is ook aandacht voor de talrijke insecten die op de verschillende wilgen voorkomen. Voorkennis geenszins vereist!