Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

Impressies van Spanje: Federico Garcia Lorca

Federico Garcia Lorca (1898-1936) werd bij leven de beroemdste dichter en toneelschrijver van Spanje. Hij is ondertussen de meest vertaalde Spaanse auteur, Cervantes niet uitgezonderd. “IMPRESIONES Y PAISAJES” is de eerste publicatie ooit van Lorca. In “Impressies van Spanje” , geschreven tussen 1916 en 1918, ziet de lezer een dichter ontstaan. Het is een machtige evocatie van een geliefd land ...

Wanneer

Prijs

€ 12,00
Basistarief: 12,00 €; werkzoekend of -25 jaar: 9,00 €

Waar

Arscene vzw
Reibroekstraat 37, 9850 Hansbeke (Deinze)

Organisatie

Arscene
Federico Garcia Lorca (1898-1936) werd bij leven de beroemdste dichter en toneelschrijver van Spanje. Hij is ondertussen de meest vertaalde Spaanse auteur, Cervantes niet uitgezonderd.

“IMPRESIONES Y PAISAJES” is de eerste publicatie ooit van Lorca. In “Impressies van Spanje” , geschreven tussen 1916 en 1918, ziet de lezer een dichter ontstaan. Het is een machtige evocatie van een geliefd land door hun geliefde dichter. In dit debuut maakt de piepjonge Lorca stillevens met woorden.
Onder leiding van zijn leraar Martin Dominguez Berrueta maakt hij in 1916 twee studiereizen door Spanje. Zijn indrukken bundelt Lorca in dit boek “Impressies van Spanje” dat in 1918 verschijnt.
Het is Lorca's eerste gooi naar de eeuwigheid ! Zijn talent werd onmiddellijk (h)erkend door de toonaangevende critici van die tijd. Met dit eerste succes legde hij de basis voor de schitterende carrière die zou volgen…en die géén 20 jaar zou duren.
Hij schreef proza, poëzie en toneelstukken, was schilder en tekenaar én een enthousiast etnomusicoloog. Hij speelde gitaar en piano, kon zingen en acteren, en was ook nog mimespeler.
Zijn werk inspireerde ook artiesten als Leonard Cohen (Take this Waltz) en Mikis Theodorakis én Tim Buckley. Zij die het geluk hebben hem gekend te hebben, zijn het erover eens dat hij naast een veelzijdige begaafdheid vooral ook veel charme had. Hij wist verbluffend goed met mensen om te gaan en legde daarbij steeds een flinke dosis humor aan de dag. Velen raakten betoverd door deze aanstekelijke causeur en levenskunstenaar. In 1936 maakte een vuurpeleton van Spaanse fascisten op gruwelijke wijze een einde aan zijn leven. Zijn dood, aan het begin van de burgeroorlog, betekende voor het Spanje van die tijd het einde van alle illusies. De verfijning en de hoop maakten definitief plaats voor jaren van brutaliteit.
In het Spanje van Franco bleef Lorca's naam taboe. Pas toen de dictator er in 1975 het bijltje bij neerlegde, werd het mogelijk openlijk over Lorca te spreken.
Met deze nieuwe muziektheaterproductie vieren we de 100ste verjaardag van het begin van een briljante, doch veel te korte carrière. We bundelen Flamenco (Lorca is immers bepalend geweest voor dit genre) met woord en beeld…en méer muziek.

Over LORCA :

MYRDDIN
Zijn gedichten weerklinken met een diepe zucht onder de Moorse gewelven van zijn geboortestad Granada. Vooraleer hij zijn woorden neerpende, liet hij ze smeden tot rauwe gezangen in een fragua op het ritme van een saetas. Zijn ziel is een weerspiegeling van Manuel de Falla en Don Antonio Chacon. Tot vandaag wordt zijn oeuvre vertolkt door alle grote artiesten van de flamenco. Het is zo dat ik hem ontdekte...sindsdien blijf ik muziek componeren op zijn gedichten....

BOB DE MOOR
„Wannes vertelde me ooit dat hij in Antwerpen toevallig een flamenco zanger tegen het lijf liep en er iets mee ging drinken. Op de vraag, 'en hoe gaat het nog, Pedro?', antwoordde die: ' heel goed, hier j'ai chanté flamand dans un club à Bruxelles.'
Pedro vertaalde dus eenvoudigweg canto flamenco in chant flamand. Een mooie anekdote.
Van jongsaf aan ben ik in de ban van die betoverende diepe zang die herinneringen van voorons bestaan levend maken.
Dit gaan wij op onze beurt proberen bij de hand geleid door Federico Garcia Lorca en zijn impressies van Spanje.”

WALTER JANSSENS
Ik leerde LORCA kennen door “Take This Waltz” van Leonard Cohen, een vrije vertaling van “Pequeno Vals Vienes” uit de bundel “Poeta en Nueva York”.
Dat de liefde en de vergangkelijkheid die doorklinken in dit lied zijn wortels heeft in het lyrische “Impressies van Spanje” vind ik verbijsterend.
Wat een fascinerend leven en oeuvre van deze tragisch dichter van de Cante Jondo!


Dood bleef hij liggen op straat
met een dolk in zijn borst.
Niemand die hem kende
Wat trilde de lantaarn!

“Impressies van Spanje” is MUZIEK – WOORD – BEELD, is muziektheater , met :
Woord : Bob de Moor
Flamencogitaar : Myrddin
Trompet : Bart Maris
Flamencozang : Esteban Murillo
Flamencodans : Saïdjah Galo

Regie : Walter Janssens (Kommilfoo, Ultima Thule, Lucas Vandertaelen, The Primitives, LAIKA, het Vernieuwd Gents Volkstoneel, Radio 1 (Piazza), enz..

Een initiatief van La Barraca vzw.

Bron: UiTinVlaanderen.be