Deel deze pagina

Gemeente Stad Deinze

Een uur cultuur met Peter Verhelst

Carlos Alleene en Yves Van Durme in gesprek met verrassende culturele gasten. Op 16 december komt auteur Peter Verhelst spreken over zijn indrukwekkende oeuvre. In 2016 ging de lezingenreeks Een uur cultuur van start. Carlos Alleene en Yves Van Durme gingen tijdens deze reeks al in gesprek met spraakmakende gasten van diverse culturele achtergrond zoals Johny Vansevenant, Tinneke Beeckman, Mia ...

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

dienstencentrum Leiespiegel
Brielstraat 2, 9800 Deinze

Organisatie

Dienst cultuur en evenementen stad Deinze
Carlos Alleene en Yves Van Durme in gesprek met verrassende culturele gasten. Op 16 december komt auteur Peter Verhelst spreken over zijn indrukwekkende oeuvre.

In 2016 ging de lezingenreeks Een uur cultuur van start. Carlos Alleene en Yves Van Durme gingen tijdens deze reeks al in gesprek met spraakmakende gasten van diverse culturele achtergrond zoals Johny Vansevenant, Tinneke Beeckman, Mia Doornaert, Kurt Van Eeghem, Ignaas Devisch en Herman Brusselmans. Ook in het najaar van 2018 wordt de succesvolle reeks verdergezet. Er komen opnieuw drie spraakmakende Vlamingen langs voor een boeiend gesprek.

Sinds zijn debuut in 1987 met de dichtbundel 'Obsidiaan' heeft dichter, romancier en theatermaker Peter Verhelst inmiddels een indrukwekkend oeuvre bij elkaar geschreven. Ofschoon hij door de literaire kritiek vlug naar waarde werd geschat, kwam zijn doorbraak er pas in 2000 toen zijn roman 'Tongkat' met de Gouden Uil werd bekroond. Verhelst is er fel op tegen dat zijn proza en poëzie tot een esthetische variant van het postmodernisme worden gerekend. Opvallend is wel dat beeldende kunst een grote rol speelt in zijn werk. Verbonden aan NTGent bewerkte, schreef of regisseerde hij heel wat theaterstukken. Van 2009 tot 2011 was hij als Gentse stadsdichter actief. Toch blijft hij bij het publiek vooral bekend als romancier. Zo heeft hij het in 'De Kunst van het crashen' (2015) over een auto-ongeval waarbij hij nipt aan de dood is ontsnapt. In 'Voor het vergeten' (2018), een alom door de kritiek geprezen roman, schrijft hij op een aangrijpende manier over de dood van zijn moeder. Carlos Alleene interviewt Peter Verhelst op 16 december.

Carlos Alleene is journalist, literair criticus en auteur. Hij publiceerde o.a. verschillende boeken over kunstschilder Roger Raveel. In 2014 schreef hij samen met Veerle Van Doorne het boek '150 jaar kasteelheren van Ooidonk.'

Yves Van Durme is leerkracht literaire creatie in de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans. Van 1989 tot 2003 werkte hij als verslaggever theater, literatuur en presentator voor VRT Radio 3 (later KLARA) en van 1995 tot 2000 als verslaggever tentoonstellingen voor VRT Radio 2. Hij werkt ook al vele jaren als presentator bij Radio Tequila.

Praktisch – Een uur cultuur
Wanneer? Zondag 28 oktober, 18 november en 16 december 2018 om 11 u.
Waar? Dienstencentrum Leiespiegel, Brielstraat 2, 9800 Deinze
Toegang? Gratis, graag vooraf reserveren

Info en reservatie
Dienst cultuur en evenementen
09 381 95 00
cultuur@deinze.be
www.deinze.be/cultuur

Bron: UiTinVlaanderen.be