Gemeente Stad Deinze

Emile Claus gegidste wandeling met Gandante

In het gezelschap van de luministische schilder Emile Claus gaan we op verkenning langs de oevers van de Oude Leie in Astene.  Tijdgenoten zoals Cyriel Buysse, Karel van de Woestijne en Albert Baertsoen hebben een levendig beeld geschetst van de man Claus maar hijzelf liet weinig werken na waarin we zijn persoonlijkheid en zijn milieu terugvinden. Zijn aandacht ging volledig naar...

Info

Wanneer

Prijs

€ 12,00

Waar

Villa Zonneschijn
Emiel Clauslaan 101, 9800 Deinze

Tickets

In het gezelschap van de luministische schilder Emile Claus gaan we op verkenning langs de oevers van de Oude Leie in Astene. 

Tijdgenoten zoals Cyriel Buysse, Karel van de Woestijne en Albert Baertsoen hebben een levendig beeld geschetst van de man Claus maar hijzelf liet weinig werken na waarin we zijn persoonlijkheid en zijn milieu terugvinden. Zijn aandacht ging volledig naar de omgeving van Astene, waar hij in 1882 aan de oever van de Leie ging wonen in een landhuis dat hij Villa Zonneschijn doopte en dat een trefplaats werd voor bevriende kunstenaars.

We maken tijdens de wandeling kennis met Villa Zonneschijn - het landhuis waar hij woonde en begraven ligt - het Montignypark - zo vernoemd naar zijn maîtresse-, het Sas van Astene en de vele plekjes langs de Leie en Oude Leie waar hij zijn schildersezel plaatste om veel van zijn bekende werken te creëren.

Sociale typering, arbeid op het land, het leven met de rivier, het dorpsleven, de ijsvogels, ... zijn thema's die in zijn werk in Astene aan bod komen.

Tijdens deze wandeling ontdekken we langs de Oude Leie de locaties waar hij deze thema's verwerkte in decoratieve composities. Laat u onderweg verleiden door het effect dat het coloriet van de zon, het water, de stilte en de natuur op deze "zonneschilder" had.

Aan het einde van de wandeling is er gelegenheid om iets te nuttigen in 't oud Sashuis, vlakbij Astene Sas.

Gids: Chantal De Scheemaecker / Gandante

Afstand 5 km