Gemeente Stad Deinze

Aan de oever

Poëtische verkenning van de gouden rivier in Deinze - acht dichters als gids

De Leie is reeds eeuwenlang een onuitputtelijke inspiratiebron voor kunstenaars. Ook onze dichters vonden hun muze in de gouden rivier. In Deinze bezongen zij de vele gezichten van de stroom. Het idyllische gelaat van haar oude ‘armen’, haar kastelen en parken langs de oevers. Maar ook de Leie als symbool van welvaart en industrie en als geleider voor stadskernvernieuwing.

Stadsdichter Steven Van de Putte stelde dan ook een Leie-poëzieroute samen die loopt van het Kasteel van Ooidonk tot de Brielmeersen en terug. We horen er indrukwekkende gedichten van Anton van Wilderode, Roland Jooris en Paul Demets en laten ons onderdompelen in de lokale poëziegeschiedenis met knappe gedichten van Basiel De Craene, Hans Melen en Eddy Vaernewyck.

Tot slot loopt de poëzie van drie stadsdichters Martin Carrette, Luc C Martens en Steven Van de Putte over Leielandschap en stadskernvernieuwing als een rode draad doorheen onze route. We zien de Leie zoals we ze nooit eerder zagen. Met de dichters als onze gids.

Fotografen Ive Steyaert en Wim Malfait zorgden voor kunstzinnige foto’s bij elk gedicht.

Meer info

Smartphoneroute

Je kan de route op je smartphone volgen door haar te downloaden op de reis-applicatie ‘izi-travel’. Als je dan in de buurt komt van één van de 26 locaties waaraan een gedicht is gekoppeld, krijg je het gedicht automatisch te horen. De stemmen zijn van Nele De Graeve en Jolien Praet.

Download de gratis izi.TRAVEL app via:

Download hier de eenvoudige handleiding om de izi.TRAVEL app te gebruiken op je smartphone.

Brochure

Zin om de route zelf te wandelen, te fietsen of te varen? Dan is de brochure ‘Aan de oever’ een ideale leidraad. Je vindt er niet alleen alle gedichten en de bijhorende foto’s, maar ook een handig routeplan.

Je kan deze brochure verkrijgen

  • aan het onthaal van Leietheater (Brielstraat 8)
  • de bibliotheek van Deinze (Gentpoortstraat 1)
  • de bibliotheek van Landegem (Stationsstraat 20) 
  • de dienst Evenementen en Toerisme in Leiespiegel (Brielstraat 2).

Je kan hier alvast de digitale versie van de brochure downloaden.

Partners

Het project ‘Aan de oever’ is een idee en initiatief van stadsdichter Steven Van de Putte en wordt ondersteund door Stad Deinze en Cultuursmakers Deinze. Het kadert in een ruimer project rond Leiekunst, met als één van de hoogtepunten de tentoonstelling ‘Leiestreek in woord en beeld’, mudel, 22 oktober 2022 – 22 januari 2023. De smartphoneroute werd ontwikkeld door vzw De Scriptomanen.

Cultuursmakers scriptomanen_logo