Brandt de lamp (niet)? Meld defecte straatverlichting via www.straatlampen.be.
Via het eenvoudige online meldingsformulier belandt jouw melding van defecte straatverlichting direct bij de netbeheerder Fluvius. Duid de lamp(en) aan op de kaart, vermeld eventueel het steunnummer (uniek nummer op de verlichtingspaal) en geef door wat het probleem is. Fluvius herstelt dan zo snel mogelijk het defect.
Stad Deinze wil in verschillende domeinen een duurzaam beleid voeren. Het masterplan voor de openbare verlichting is daar een voorbeeld van. Dit plan moet het energieverbruik aanzienlijk verlagen, en draagt zo tegelijk een steentje bij tot de vermindering van de CO2-uitstoot en de lichtvervuiling.
Visie
De Stad wil een voorloper zijn in nieuwe technieken voor de openbare verlichting. Om deze openbare verlichting in de toekomst betaalbaar te houden, streeft Deinze naar een energie-efficiënte verlichting met een lage onderhoudskost. We verlichten waar en wanneer dit nuttig is, overbodige openbare verlichting vermijden we.
Rol van openbare verlichting
Openbare verlichting heeft een reeks belangrijke functies. Ze zorgt ervoor dat het openbare leven ook kan blijven functioneren bij weinig of geen daglicht. Licht zorgt voor veiligheid op de weg en kan bijdragen tot het veiligheidsgevoel, herkenbaarheid en sfeer. Maar uiteraard moet elke gemeente of stad ook keuzes maken en rekening houden met haar algemene doelstellingen, bijvoorbeeld als het gaat om rationeel energiegebruik.
De specifieke rol die de openbare verlichting vervult, hangt samen met het gebied waar ze gebruikt wordt en met de ruimtelijke invulling.
Verschillende behoeften
Op het grondgebied Deinze zijn wegen van verschillende types: bijvoorbeeld schoolomgeving, stadskern, landelijke wegen, straten in woonwijken, industriezones, (boven)lokale invals- en verbindingswegen met afgescheiden fietspad, …
Elke zone heeft zo zn eigen behoeften qua verlichting. De verlichting wordt daaraan aangepast. Op invals- en verbindingswegen met fietspad (bv. Karel Picquélaan, Leernsesteenweg, Oude Heirbaan, …) wordt de verlichting bijvoorbeeld extra op de fietsers gericht, zodat zij goed zichtbaar zijn. Omdat deze wegen ook verbindingen vormen, is het niet aangewezen om hier s nachts de lichten te doven. Op landelijke wegen daarentegen kan dit wel tussen 24 uur en 5 uur.
Verfijning plan openbare verlichting 2022
In september 2022 werd het openbare verlichtingsplan van Deinze verfijnd omwille van verschillende redenen. Hieronder lees je wat er verandert, waarom we dit doen en wanneer de veranderingen ingaan.
Voor 24 uur en na 5 uur wijzigt er niets volgens het nieuwe brandregime. Op momenten dat kinderen en jongeren naar school gaan en op spitsmomenten voor woon-werkverkeer zal de openbare verlichting branden zoals je dit gewoon bent.
Ook tijdens het weekend (vrijdag- en zaterdagnacht) blijft de openbare verlichting branden.
Tussen 24 uur en 5 uur blijft de openbare verlichting nog branden in de pure stads- en dorpskernen, op verbindingswegen en doortochten naar verbindingswegen en op fietspaden en fietssnelwegen. De openbare verlichting wordt tussen 24 uur en 5 uur gedoofd in woonkernen en wijken buiten de stads- en dorpskernen, in landelijke wegen zonder verbindingsfunctie en in industriezones. Ook de monumentenverlichting wordt uitgeschakeld. Tijdens het weekend (vrijdag- en zaterdagnacht) blijft de openbare verlichting branden.
De verfijning van het openbare verlichtingsplan is nodig om verschillende redenen. Zowel Deinze als Nevele hadden voor de fusie masterplannen openbare verlichting uitgewerkt voor hun grondgebied. Deze werden nu samengebracht tot 1 coherent geheel. Door de tijdspanne waarin de openbare verlichting brandt (brandregimes) aan te passen daalt bovendien het elektriciteitsverbruik en verminderen we de uitstoot van broeikasgassen. Hiermee wil de Stad het goede voorbeeld geven aan haar inwoners, die zich ongetwijfeld ook bewust zijn van de noodzaak om energie te besparen. Bovendien maken we verder werk van het verledden van straatverlichting, wat ook voor minder verbruik en een kleinere CO2-uitstoot zorgt. De verfijning zorgt ook voor een daling van de energiekosten voor de Stad.
Op de detailkaart en de stratenlijst kan je opzoeken waar de openbare verlichting tussen 24 uur en 5 uur zal blijven branden en waar ze gedoofd wordt.
Het aanpassen van de brandregimes gebeurt door Fluvius. Zij gaan in alle deelgemeenten langs om de instellingen van de openbare verlichting te wijzigen. Er werd hiermee gestart in op 5 oktober 2022. In 2022 werd beslist om de straatverlichting te doven tussen 23 uur en 6 uur in woonkernen en wijken buiten de stads- en dorpskernen, langs landelijke wegen zonder verbindingsfunctie en in industriezones.
Op 7 december 2023 besliste het stadbestuur om de verlichting langer te laten branden en enkel te doven tussen 24 uur en 5 uur en in het weekend (vrijdag- en zaterdagnacht) de verlichting niet te doven. Fluvius ging van start met deze aanpassingen in februari 2024. Sinds 20 maart 2024 zijn alle punten aangepast.
De verschillende lichtpunten zijn niet individueel te bedienen, maar zitten gegroepeerd in clusters. Bij het verfijnen van de brandregimes wordt rekening gehouden met die clustering. Hierdoor is het mogelijk dat er uitschieters bestaan, bijvoorbeeld een deel van een woonstraat die toch nog verlicht blijft na 24 uur, omdat de lichtpunten vasthangen aan die van een aangrenzende verbindingsweg.
Om de veiligheid maximaal te garanderen wijzigt er voor 24 uur en na 5 uur niets aan de openbare verlichting. Op momenten dat kinderen en jongeren naar school gaan en op spitsmomenten voor woon-werkverkeer zal de openbare verlichting branden zoals je dit gewoon bent. Ook na 24 uur zal je vanuit elke kern via een verlichte weg de naburige kernen kunnen bereiken.