Gemeente Stad Deinze

Riolerings- en wegenwerken N409

Gepubliceerd op  maandag 6 februari 2023

Het stadsbestuur investeert in samenwerking met het Vlaams Gewest, Aquafin en Farys in de gewestweg N409 in Zeveren en Vinkt.

Wat houden de werken in?
Het project voorziet de volledige heraanleg van de riolering, wegen en vrijliggende fietspaden in de Aaltersesteenweg, Vinktstraat en Deinzestraat meer bepaald in het deel vanaf het kruispunt met de N35 Kouter tot aan het centrum van Vinkt (kruispunt met Aarseleweg en Martelarenplein).

Start van de werken
Op maandag 16 januari startte aannemer bvba Vuylsteke met de werken. Ze omvatten 270 werkdagen, onder voorbehoud van onvoorziene werf- en weersomstandigheden.

Plan met aanduiding van de fases

Dit plan is onderaan deze pagina bij de bijlagen in groter formaat beschikbaar.

  • Fase 1 a (oranje kleur): tussen Zeverenbeek en Izegemstraat
  • Fase 1 b (fuchsia kleur): tussen Kouter en Zeverenbeek
  • Fase 2 a (blauwe kleur): tussen Izegemstraat en Velderlos
  • Fase 2 b (paarse kleur): tussen Velderlos en Kauwestraat
  • Fase 3 (groene kleur): tussen Kauwestraat en Heerdweg

N409 volledig hr

Voorbereidende werken
De eerste fase (1 a en 1 b) situeert zich tussen het kruispunt met de N35 Kouter en de Izegemstraat. De aannemer voerde in januari voorbereidende werken uit (onteigende zones vrijmaken, nieuwe grachten aanleggen en oude grachten dempen). De nutsbedrijven vernieuwden de leidingen tussen Kouter en Zeverenbeek (fase 1 b).

In maart startte de tweede fase (2 a en 2 b). Deze fase situeert zich tussen de Izegemstraat en de Kauwestraat. Ook daar voerde de aannemer voorbereidende werken uit. Er werden onder meer bomen gerooid en de onteigende zones vrijgemaakt.

Sinds 27 april vernieuwen de nutsbedrijven de leidingen in fase 1 a tussen Zeverenbeek en Izegemstraat. Deze werken aan de nutsleidingen zullen tegen het bouwverlof (van 14 juli tot 7 augustus) voltooid zijn.

In fase 2, tussen de Izegemstraat en de Kauwestraat, wordt in mei gestart met oude baangrachten te dempen en nieuwe baangrachten aan te leggen langsheen de akkerlandpercelen. Na het bouwverlof kunnen de nutsmaatschappijen in deze zone hun leidingen vernieuwen.

Wegen- en rioleringswerken

Vanaf 2 mei starten de eigenlijke wegen- en rioleringswerken. Vanaf dan is er geen doorgaand verkeer meer mogelijk tussen de Kouter en Zeverenbeek.

Doordat de nutsbedrijven vertraging opliepen in fase 1 a (tussen Zeverenbeek en Izegemstraat) worden de werken vanaf 2 mei opgestart in fase 1 b (tussen Kouter en Zeverenbeek). In eerste instantie wordt de weg er volledig opgebroken.

Na het bouwverlof beginnen de rioleringswerken in fase 1 a vanaf de Zeverenbeek en vordert de aanleg in de richting van de Leeuwstraat en verder tot de Izegemstraat.

Wegomleggingen

Er wordt een wegomlegging voorzien voor alle verkeer: vanaf de Kouter in Deinze via de Tweebruggenlaan, de Stadionlaan naar de Leernsesteenweg tot het rondpunt in Sint-Martens-Leerne. Daar gaat het via de N437 Damstraat-Biebuyckstraat tot aan de oprit van de E40 richting Aalter en omgekeerd.

Plan met wegomlegging voor alle verkeer
Dit plan is onderaan deze pagina bij de bijlagen in groter formaat beschikbaar.

N409 oml gr met knooppunten

Voor het plaatselijk verkeer werden meerdere opties uitgewerkt waarbij in talrijke straten eenrichtingsverkeer ingevoerd wordt behalve voor fietsers. Deze kunnen alle wegen gebruiken, ook eenrichtingsstraten. Via Zeverenkerkstraat en Zeverenplanke hebben ze zelfs een veilig alternatief om het centrum van Deinze te bereiken (zie de rode lijnen op onderstaand plan).

De bewoners van Kaleshoek kunnen de Kouter niet meer bereiken via de Kauwestraat, wel via de korte verbindingsweg die zich op 100 meter voor de Kauwestraat bevindt.

In Aarseleweg, meer bepaald in het deel tussen N409 en Schoolstraat, wordt gedurende de werken in beide richtingen een parkeerverbod ingevoerd, uitgezonderd op de parkeerstroken. Hierop mag u verder uw wagen parkeren. Bijkomend worden op de parkeerstrook ter hoogte van nr. 2 (apotheek) over een lengte van circa twaalf meter twee Shop & Go plaatsen voorzien. Ook ter hoogte van nr. 4 (bakker) wordt op de parkeerstrook over een lengte van circa zes meter één Shop & Go plaats ingericht. Op Shop & Go parkeerplaatsen mag je max. 30 minuten gratis parkeren.

Plan met lokale wegomleggingen

Dit plan is onderaan deze pagina bij de bijlagen in groter formaat beschikbaar.

N409 omleidingen met fietsomleiding

Wegomlegging De Lijn
Lijnbus 87 Deinze - Maldegem
volgt deze wegomlegging:

Richting Deinze: Lotenhullestraat - Aarseleweg - Aanwijsstraat - Leiestraat - Lammekestraat - Tieltsesteenweg - Kouter

Richting Maldegem: Kouter - Kruispunt oversteken Kouter - Kauwestraat - Deinzestraat en verder de normale reisweg

Dit plan is onderaan deze pagina bij de bijlagen in groter formaat beschikbaar.

N409 omleiding bus 87 De Lijn

Lijnbus 86 Bellem - Deinze: volgt hetzelfde omleidingstraject als lijnbus 87 behalve in de week van 6 tot 10 maart. Dan volgt de bus het omleidingstraject van lijnbus 16 (Nevelemarkt, Kortemunt en via Vaart Links naar Deinze).

Communicatie

Bij de opstart van een nieuwe werfzone wordt deze pagina geactualiseerd en krijgen de bewoners van de werfzone een infoflash.

Binnen een werfzone kan de plaatselijke bereikbaarheid verschillen van dag tot dag, en is soms ook moeilijk op voorhand voorspelbaar omdat de werken ook afhankelijk zijn van onvoorzien werf- en weersomstandigheden.

Specifieke vragen over plaatselijke bereikbaarheid kunnen gesteld worden bij de werfverantwoordelijke van de aannemer en/of betrokken besturen (stad Deinze, Vlaams gewest of Aquafin). Wanneer voor bepaalde werkzaamheden de werfzone soms over langere afstand of langere duur niet bereikbaar is, zal de aannemer de bewoners verwittigen.