Gemeente Stad Deinze

Riolerings- en wegenwerken N409

Gepubliceerd op  maandag 6 februari 2023

Het stadsbestuur investeert in samenwerking met het Vlaams Gewest, Aquafin en Farys in de gewestweg N409 in Zeveren en Vinkt.

Wat houden de werken in?
Het project voorziet de volledige heraanleg van de riolering, wegen en vrijliggende fietspaden in de Aaltersesteenweg, Vinktstraat en Deinzestraat meer bepaald in het deel vanaf het kruispunt met de N35 Kouter tot aan het centrum van Vinkt (kruispunt met Aarseleweg en Martelarenplein).

Start van de werken
Op maandag 16 januari startte aannemer bvba Vuylsteke met de werken. Ze omvatten 270 werkdagen, onder voorbehoud van onvoorziene werf- en weersomstandigheden.

Plan met aanduiding van de fases

N409 volledig hr

Dit plan is onderaan deze pagina bij de bijlagen in groter formaat beschikbaar.

 • Fase 1 a (oranje kleur): tussen Zeverenbeek en Izegemstraat
 • Fase 1 b (fuchsia kleur): tussen Kouter en Zeverenbeek
 • Fase 2 a (blauwe kleur): tussen Izegemstraat en Velderlos
 • Fase 2 b (paarse kleur): tussen Velderlos en Kauwestraat
 • Fase 3 (groene kleur): tussen Kauwestraat en Heerdweg

Update 21 februari 2024

Wegen- en rioleringswerken

Begin mei gingen de eigenlijke wegen- en rioleringswerken van start. Sindsdien is er geen doorgaand verkeer meer mogelijk tussen de Kouter en Zeveren.

In fase 1b (deel tussen Kouter en Zeverenbeek) werden de rijweg en de fietspaden aangelegd, de wegmarkeringen zijn aangebracht. De voetpaden zijn afgewerkt.

In fase 1a (tussen Zeverenbeek en Izegemstraat) zijn de rioleringswerken en de wegeniswerken volop in uitvoering.

In fase 2a, 2b en 3 zijn nutswerken in uitvoering.

Aaltersesteenweg – Vinktstraat: zone fietspad Zevere Talud tot Leeuwstraat

Wegeniswerken, tot halfweg maart:

 • Rijweg, fietspad en parkeerstrook zijn grotendeels afgewerkt, de toplaag asfalt van rijweg en fietspad volgt op later tijdstip.
 • Het aanleggen van betonklinkers van opritten en voetpaden.

Vinktstraat: zone tussen Leeuwstraat en Izegemstraat

Rioleringswerken, tot eind maart:

 • Het opbreken van de kasseien (op verschillende dagen), het aantal meters wegenisopbraak gebeurt op basis van de vordering van het aanleggen van de riolen.
 • Het aanleggen van de afvalwater- en de regenwaterriolering.
 • Het aanbrengen van minder hindersteenslag na aanleg riolering.
 • Iedere woning gescheiden aansluiten op de nieuwe riolen.

Aansluitend starten de wegeniswerken.

Vinktstraat: zone tussen Izegemstraat en Kauwestraat

 • Het aanleggen van nieuwe nutsleidingen door Fluvius, Farys, Telenet en Proximus in januari. Het uitvoeren van de overkoppelingen bij alle woningen in februari tot half maart. Hiervoor wordt de ventweg (thv woningen 41-71) opgebroken en in steenslag herplaatst.
 • Het opstarten van de rioleringswerken vanaf de Izegemstraat na het paasverlof.

Deinzestraat

 • Het aanleggen van nieuwe nutsleidingen door Fluvius, Farys, Telenet en Proximus in februari en de overkoppelingen in maart.

Wegomleggingen

Er wordt een wegomlegging voorzien voor alle verkeer: vanaf de Kouter in Deinze via de Tweebruggenlaan, de Stadionlaan naar de Leernsesteenweg tot het rondpunt in Sint-Martens-Leerne. Daar gaat het via de N437 Damstraat-Biebuyckstraat tot aan de oprit van de E40 richting Aalter en omgekeerd.

Plan met wegomlegging voor alle verkeer
Dit plan is onderaan deze pagina bij de bijlagen in groter formaat beschikbaar.

N409 oml gr met knooppunten

Voor het plaatselijk verkeer werden meerdere opties uitgewerkt waarbij in talrijke straten eenrichtingsverkeer ingevoerd wordt behalve voor fietsers. Deze kunnen alle wegen gebruiken, ook eenrichtingsstraten. Via Zeverenkerkstraat en Zeverenplanke hebben ze zelfs een veilig alternatief om het centrum van Deinze te bereiken (zie de rode lijnen op onderstaand plan).

In Aarseleweg, meer bepaald in het deel tussen N409 en Schoolstraat, wordt gedurende de werken in beide richtingen een parkeerverbod ingevoerd, uitgezonderd op de parkeerstroken. Hierop mag je verder jouw wagen parkeren. Bijkomend worden op de parkeerstrook ter hoogte van nr. 2 (apotheek) over een lengte van circa twaalf meter twee Shop & Go plaatsen voorzien. Ook ter hoogte van nr. 4 (bakker) wordt op de parkeerstrook over een lengte van circa zes meter één Shop & Go plaats ingericht. Op Shop & Go parkeerplaatsen mag je max. 30 minuten gratis parkeren.

De aansluiting van de Leeuwstraat met de Vinktstraat, evenals de Sint-Amandusstraat met de Aaltersesteenweg worden volledig afgesloten voor het verkeer. Inwoners van Zeveren moeten de lokale wegomleggingen naar Deinze volgen.

Fietsers komend uit de buurt van de Izegemstraat en Blekerij (met bestemming Zeveren en Deinze) kunnen terug ter hoogte van de Leeuwstraat de gewestweg dwarsen. Via de Sint-Amandusstraat, de Aaltersesteenweg en pad Zevere Talud kan je terug naar Deinze fietsen.

Plan met lokale wegomleggingen

Dit plan is onderaan deze pagina bij de bijlagen in groter formaat beschikbaar.

N409 oml 181023

Wegomlegging De Lijn
Lijnbus 87 Deinze - Maldegem
volgt deze wegomlegging:

Richting Deinze: Lotenhullestraat - Aarseleweg - Aanwijsstraat - Leiestraat - Lammekestraat - Tieltsesteenweg - Kouter

Richting Maldegem: Kouter - Kruispunt oversteken Kouter - Kauwestraat - Deinzestraat en verder de normale reisweg

Dit plan is onderaan deze pagina bij de bijlagen in groter formaat beschikbaar.

N409 omleiding bus 87 De Lijn

Communicatie

Bij de opstart van een nieuwe werfzone wordt deze pagina geactualiseerd en krijgen de bewoners van de werfzone een infoflash.

Binnen een werfzone kan de plaatselijke bereikbaarheid verschillen van dag tot dag, en is soms ook moeilijk op voorhand voorspelbaar omdat de werken ook afhankelijk zijn van onvoorziene werf- en weersomstandigheden.

Specifieke vragen over plaatselijke bereikbaarheid kunnen gesteld worden bij de werfverantwoordelijke van de aannemer en/of betrokken besturen (Stad Deinze, Vlaams gewest of Aquafin). Wanneer voor bepaalde werkzaamheden de werfzone soms over langere afstand of langere duur niet bereikbaar is, zal de aannemer de bewoners verwittigen.