Streek- en hoeveproducten

Wandelen is de oudste vorm van Leietoerisme, liefst gecombineerd met één of andere gastronomische geneugte. Al fietsend kan je ook kennis maken met de lokale producten. Al generaties lang worden bij de ambachtelijke Graanstokerij Filliers de fijnste jenevers gestookt. In 2007 werd als primeur de ‘Goldlys’, de enige Belgische whisky, boven de doopvont gehouden.


Dr. Canarus, de sympathieke brouwer van één van de kleinste ambachtelijke brouwerijen ter wereld, is een figuur op zich en kan heel boeiend en ludiek vertellen over zijn bier en alles wat er mee verwant is.
www.sintcanarus.be

Bij het fruitbedrijf Marc Cocquyt in Meigem kan je in het seizoen terecht voor versgeplukte kersen, appelen en peren. In het voorseizoen (mei, juni en juli) leidt de eigenaar je met plezier rond en vertelt hij je meer over de bloemetjes en de bijtjes.

Ben je liefhebber van fijne Belgische chocolade met aparte combinaties, dan is Bart Van Cauwenberghe voor jou de juiste persoon. Als ‘Belgian Chocolate Ambassador’ creëert hij thuis bij ‘De Zwarte Vos’ prachtige en overheerlijke pralines. Hij was tevens maker van een chocoladekunstwerk dat aan Koning Albert II overhandigd werd.
www.dezwartevos.be

Deinze is eveneens de stad waar de kip een belangrijke rol speelt, zowel levend als dood. Elke woensdagmorgen komt de Pluimveecommissie samen die de prijs van het levend pluimvee geldig voor Europa bepaalt. Canteclaer is de stadsreus, refererend naar de haan in het Middeleeuws dierenepos ‘Van de vos Reynaerde’. Om de vijf jaar wordt hij in de centrumstraten van de stad rondgedragen en vereerd.

De kippen en de bereidingen vinden dikwijls hun oorsprong in onze stad. Bij ons telt de slogan ‘Leve de kip! Levend of dood!’

De nv Lisabeth uit Gottem bezit een broeierij, verschillende pluimveebedrijven en een veevoederfabriek, kortom een volledige integratie van ei tot kip. De Vita-kip en Delikip is de kwaliteitskip die zich op vele vlakken onderscheidt tegenover een gewone kip.

Alle hierboven vermelde zaken kan je in groep bezoeken, waarbij je de rondleiding eindigt met een degustatie.

Bij hoeveproducenten zoals De Cauwehoek en De Wassende Maan kan je uiterst verse producten aankopen.

In Deinze zijn de Flandriens ruim vertegenwoordigd. Je hebt er keuze uit de Flandrienhesp van Marco Beth en het Flandrienbrood gemaakt met bloem geleverd door Dossche Mills, de vroegere ’Molens van Deinze en Antwerpen‘. Het Leiebrood is eveneens een kwalitatief hoogstaand product.

anaXis NV